Hol ehetünk lángost?
Lépjünk túl a strandbüfék világán, és jussanak eszünkbe a piacok, vásárcsarnokok lángosozói is, ahol többnyire egy pult mellett állva falatozhatunk. Ezeken a helyeken jellemzően az alapfeltéteket fogjuk tudni választani, tehát a sima mellett a sajtos-tejfölös egészen biztosan megtalálható mindenhol. Ha azonban ennél is nagyobb élményre vágyunk, akkor mindenképp keressünk fel egy erre specializálódott éttermet, ahol leülve, jó környezetben ehetjük meg a különlegesebbnél különlegesebb lángosokat – a Retro Lángos Budapest egy ilyen hely.
Mivel egy nemzeti ételünkről van szó, mely egyébként felkerült a hungarikumok listájára is, nem meglepő, hogy turisták tucatjait vonzzák az igényes lángosozók. Ahol pedig minden igényt ki akarnak elégíteni, ott felkerültek az étlapokra a nemzetközi konyha jellegzetességeit idéző feltétek is. Ezzel a lángosok számára egy teljesen új világ kapui tárultak fel, és világhírnévre is szert tettek.
Láthatjuk tehát, hogy rettentően széles a skála, amíg az aluljárók levegőtlen hangulatától a strandokon és vásárokon át eljutunk a nagyvárosok zegzugos utcáinak eldugott kis vendéglátó helyeihez, hogy az utunk végén megtalálhassuk azt a lángosbárt, amit talán már nem is nagyon lehet majd felülmúlni.
A lángos minőségét meghatározó tényezők
Természetesen hosszan lehetne még írni az egyes helyek jellemzőiről, most csak felvázoltuk, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, mert a környezet is egy a sok körülmény közül, ami után kijelenthetjük, hogy az adott lángos jó-e, vagy sem.
Ezenkívül mindenképp döntő fontosságú, hogy milyen alapanyagokat használnak a készítéshez. Rossz minőségű hozzávalókból nem lehet nagyot remekelni, így ha egy büfé vagy étterem ebből nem enged, és ragaszkodik a jó összetevőkhöz, akkor máris sokat tett azért, hogy a végeredmény is ígéretes legyen.
A tisztaságnak és a megfelelő higiéniának olyan alapvetőnek kell lennie, hogy felesleges is legyen itt ennél több szót ejteni róla. Ha látványkonyha működik a vendéglátó egységben, az többnyire jó gyakorlatot feltételez.
Az olaj és a tészta
Elronthatja a lángost – és a hasunkat is –, ha úszik az olajban. Így inkább részesítsük előnyben azokat a helyeket, ahol nem leszünk könyékig olajosak. A tészta elkészítésére igaz leginkább a mondás: “ahány ház, annyi szokás”. Mindenhol egy kicsit másabb lesz, omlós vagy ropogós, puhább vagy keményebb, vékony vagy vastag, kicsi vagy óriási.
Mindenesetre ha megtaláljuk a tökéletes lángosunkat, aminek a tésztája belül omlós, kívül ropogós, ami nem szívta tele magát olajjal, amire annyiféle feltétből választhatunk, amennyiből csak akarunk, akkor jól jegyezzük meg azt a helyet, mert úgyis visszavágyunk majd oda.