3p

Először is tisztázzuk: a lángos, bár kifejezetten a nyári strandélményhez kötődhet az emlékezetünkben, nem csupán ott és akkor ehető. Sőt, ma már kifejezetten “egész éves kaja” vált belőle, amit bárki bármikor szívesen fogyaszt. 

Hol ehetünk lángost?

Lépjünk túl a strandbüfék világán, és jussanak eszünkbe a piacok, vásárcsarnokok lángosozói is, ahol többnyire egy pult mellett állva falatozhatunk. Ezeken a helyeken jellemzően az alapfeltéteket fogjuk tudni választani, tehát a sima mellett a sajtos-tejfölös egészen biztosan megtalálható mindenhol. Ha azonban ennél is nagyobb élményre vágyunk, akkor mindenképp keressünk fel egy erre specializálódott éttermet, ahol leülve, jó környezetben ehetjük meg a különlegesebbnél különlegesebb lángosokat – a Retro Lángos Budapest egy ilyen hely. 

Mivel egy nemzeti ételünkről van szó, mely egyébként felkerült a hungarikumok listájára is, nem meglepő, hogy turisták tucatjait vonzzák az igényes lángosozók. Ahol pedig minden igényt ki akarnak elégíteni, ott felkerültek az étlapokra a nemzetközi konyha jellegzetességeit idéző feltétek is. Ezzel a lángosok számára egy teljesen új világ kapui tárultak fel, és világhírnévre is szert tettek. 

Láthatjuk tehát, hogy rettentően széles a skála, amíg az aluljárók levegőtlen hangulatától a strandokon és vásárokon át eljutunk a nagyvárosok zegzugos utcáinak eldugott kis vendéglátó helyeihez, hogy az utunk végén megtalálhassuk azt a lángosbárt, amit talán már nem is nagyon lehet majd felülmúlni. 

A lángos minőségét meghatározó tényezők

Természetesen hosszan lehetne még írni az egyes helyek jellemzőiről, most csak felvázoltuk, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre, mert a környezet is egy a sok körülmény közül, ami után kijelenthetjük, hogy az adott lángos jó-e, vagy sem. 

Ezenkívül mindenképp döntő fontosságú, hogy milyen alapanyagokat használnak a készítéshez. Rossz minőségű hozzávalókból nem lehet nagyot remekelni, így ha egy büfé vagy étterem ebből nem enged, és ragaszkodik a jó összetevőkhöz, akkor máris sokat tett azért, hogy a végeredmény is ígéretes legyen.

A tisztaságnak és a megfelelő higiéniának olyan alapvetőnek kell lennie, hogy felesleges is legyen itt ennél több szót ejteni róla. Ha látványkonyha működik a vendéglátó egységben, az többnyire jó gyakorlatot feltételez. 

Az olaj és a tészta

Elronthatja a lángost – és a hasunkat is –, ha úszik az olajban. Így inkább részesítsük előnyben azokat a helyeket, ahol nem leszünk könyékig olajosak. A tészta elkészítésére igaz leginkább a mondás: “ahány ház, annyi szokás”. Mindenhol egy kicsit másabb lesz, omlós vagy ropogós, puhább vagy keményebb, vékony vagy vastag, kicsi vagy óriási.

Mindenesetre ha megtaláljuk a tökéletes lángosunkat, aminek a tésztája belül omlós, kívül ropogós, ami nem szívta tele magát olajjal, amire annyiféle feltétből választhatunk, amennyiből csak akarunk, akkor jól jegyezzük meg azt a helyet, mert úgyis visszavágyunk majd oda.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!