Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Márkázott tartalom

Országunk legmagasabb lakóépületei leginkább a hetvenes években épültek. Korábban a pécsi magasházat regisztrálták 25 emeletével és 84 m magasságával a legmagasabb lakóházként hazánkban. Azonban 2016-ban történt lebontását követően más város vette át a vezetést a legmagasabb házak között, ami azóta is tartja első helyét.

Magyarország öt legmagasabb lakóháza

A jelenleg legmagasabb lakóházként számon tartott épület Jász-Nagykun-Szolnok megyében található, Szolnokon. A - tulajdonképpen - panelház 24 emelet és 81 méter magasságú, a lift csak a 22. emeletig közlekedik, a 23. emeleten lévő Uránia Csillagvizsgálóig már csak gyalog lehet felmenni, a toronyház 24. emelete pedig gyakorlatilag nem is létezik.

A szolnoki épületet követi magasságban a debreceni toronyház, melyben egy kisebb falu lakossága is elférne. Az 1973-ban átadott, 79 méter magas és 22 emeletből álló épület 209 lakásában közel nyolcszáz ember lakhat.

Hazánk harmadik legmagasabb épülete az újpalotai toronyház, vagy más néven a Víztoronyház. A Budapest 15. kerületében található épület 71 méter magas. 20 emeletéből 18 lakószint, melyeken négy-négy egyszobás és két-két háromszobás lakás található. A 18. emeleten két műteremlakás is található. Nevét nem véletlenül kapta, ugyanis az épületben valóban egy víztorony üzemelt a nyolcvanas évek közepéig.

A szolnoki magas épület kistestvére helyezkedik el a lista negyedik helyén, amely Gyöngyös legnagyobb lakótelepén található. Az 1971-ben épült toronyház 71 méter magas és 20 emeletes.

Veszprémben található a Magyarország legmagasabb lakóépületek versenyének ötödik helyezettje. Az 1975-ben épült ház 62 méter magas és 160 lakásban tudja fogadni az odaköltözőket. A ház különlegessége a legfelső emeletén található bár.

A magas házak karbantartása

Bár a magasra emelkedő lakóházak szép kilátással rendelkeznek, nehézséget jelenthet karbantartásuk, mindennapi tisztán tartásuk, festésük vagy akár az ablakok tisztítása is, különös tekintettel azoknál az épületeknél, melyek szinte csak üvegfelületekkel rendelkeznek.

E feladatok elvégzésére manapság hathatós segítséget adhatnak az erre szakosodott, speciális szolgáltatást nyújtó vállalkozások, így például a Liftrent Hungária által biztosított eszközpark és szolgáltatáskínálat is megoldás lehet a magasabb házak és nehezen elérhető helyek tisztításához. Ezeken a nehezen elérhető helyeken az alpin technika alkalmazásán túl lehetséges megoldást adhat még a munka elvégzéséhez a kosaras emelőgépek alkalmazása.

Fontos tudni, hogy a magasabb házakon végzett munkatevékenységnek, így például a magasban történő ablaktisztításnak is a legfontosabb feltétele, hogy a felmerülő feladatok a megfelelő biztonsági előírások betartásával történjenek, illetve hogy a munka jól képzett szakemberek vezetésével legyen elvégezve.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.