3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A kollagén egy olyan fehérje, mely állati eredetű, így a vegán életmódot folytatók számára nem vihető be a szervezetbe. Mit tehetnek ők? Hogyan tudják elősegíteni testük kollagéntermelését?

Mi az a kollagén?

A kollagén szervezetünk ragasztóanyaga, segítségével épülnek fel a csontok, az izmok, általa lesz feszes a bőrünk, szép a hajunk. Igen fontos összetevője emberi működésünknek, egyesek az örök fiatalság forrásának is tartják. Mindez nem túlzás, hiszen ez a protein felelős azért, hogy a testünkben lévő izmok és csontozat rugalmas maradjon, továbbá a bőr, a haj és a körmök ápolt kinézetéhez is hozzájárul. Ezenkívül sok belső szervünk (lép, máj, vese) megfelelő működésért is ez felel.

A többség elsősorban a bőrgyógyászatban, kozmetikában használatos krémek miatt ismeri a szót. Akik azonban egészséges életmódot folytatnak, odafigyelnek a tudatos táplálkozásra, más viszonylatban is hallottak már a kollagénről. Ezt a fehérjét ugyanis a szervezetünk képes előállítani, de hosszas folyamat árán, ezért egyszerűbb módon érdemes hozzájutni: külső forrásból!

Állati eredetű kollagén létezik csak

Aki szeretne sokáig fiatalosan kinézni, fitt maradni, annak egyszerű a dolga: étrend-kiegészítőt szedve tud bejuttatni szervezetébe kollagént. Ezt kapszula, koncentrátum vagy akár por formájában is megteheti, ma már többféle kivitelben is kapható ez a hatékony fehérje. Bármely bioboltban könnyen beszerezhető mindhárom verzió, a Biocity-nél a Natur Tanya termékek között találsz számodra megfelelőt. 

Ám a vegán étrendet követők e készítmények kapcsán is bajban vannak, hiszen a kollagén állati eredetű forrásból származik, s jelenleg kész formában csak ilyen módon vihetők be a szervezetbe. Aki csak növényi eredetű táplálékot fogyaszt, annak másképp kell megoldania a napi kollagénadaghoz való jutást.

Szerencsére azonban számukra is létezik megoldás. Mivel kollagént naponta termel a szervezetünk is, csak fel kell gyorsítani ezt a folyamatot. Igaz, időigényesebb, mint a készen kapott kollagént elfogyasztani, de így is hasznos.

Élelmiszerek, amelyek fokozzák a kollagéntermelést

A vegánoknak a szakértők azt javasolják, fogyasszanak minél több olyan ételt, melynek magas a C-vitamin tartalma, ez ugyanis hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez.

Számos olyan zöldség, gyümölcs is létezik, amely fokozza a kollagén termelését. Ezeket valójában nap mint nap fogyasztják is a vegetáriánusok, vegánok, hiszen másra is hasznosíthatók az ebből kinyert tápanyagok. A javasolt élelmiszerek a következők: citrusok, diófélék, zöld levelű zöldségek, mint például a spenót. A magvak közül a tökmag, a napraforgómag és a chia mag is egészséges e szempontból is. Továbbá jó hatása van a paprikának, paradicsomnak és a babnak. A fokhagyma vírusölő hatása közismert, emellett a kollagén termeléséhez is kiváló választás. 

Az egészséges életmód tehát nagyban hozzájárul a fittség megtartásához!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!