Mi az a kollagén?
A kollagén szervezetünk ragasztóanyaga, segítségével épülnek fel a csontok, az izmok, általa lesz feszes a bőrünk, szép a hajunk. Igen fontos összetevője emberi működésünknek, egyesek az örök fiatalság forrásának is tartják. Mindez nem túlzás, hiszen ez a protein felelős azért, hogy a testünkben lévő izmok és csontozat rugalmas maradjon, továbbá a bőr, a haj és a körmök ápolt kinézetéhez is hozzájárul. Ezenkívül sok belső szervünk (lép, máj, vese) megfelelő működésért is ez felel.
A többség elsősorban a bőrgyógyászatban, kozmetikában használatos krémek miatt ismeri a szót. Akik azonban egészséges életmódot folytatnak, odafigyelnek a tudatos táplálkozásra, más viszonylatban is hallottak már a kollagénről. Ezt a fehérjét ugyanis a szervezetünk képes előállítani, de hosszas folyamat árán, ezért egyszerűbb módon érdemes hozzájutni: külső forrásból!
Állati eredetű kollagén létezik csak
Aki szeretne sokáig fiatalosan kinézni, fitt maradni, annak egyszerű a dolga: étrend-kiegészítőt szedve tud bejuttatni szervezetébe kollagént. Ezt kapszula, koncentrátum vagy akár por formájában is megteheti, ma már többféle kivitelben is kapható ez a hatékony fehérje. Bármely bioboltban könnyen beszerezhető mindhárom verzió, a Biocity-nél a Natur Tanya termékek között találsz számodra megfelelőt.
Ám a vegán étrendet követők e készítmények kapcsán is bajban vannak, hiszen a kollagén állati eredetű forrásból származik, s jelenleg kész formában csak ilyen módon vihetők be a szervezetbe. Aki csak növényi eredetű táplálékot fogyaszt, annak másképp kell megoldania a napi kollagénadaghoz való jutást.
Szerencsére azonban számukra is létezik megoldás. Mivel kollagént naponta termel a szervezetünk is, csak fel kell gyorsítani ezt a folyamatot. Igaz, időigényesebb, mint a készen kapott kollagént elfogyasztani, de így is hasznos.
Élelmiszerek, amelyek fokozzák a kollagéntermelést
A vegánoknak a szakértők azt javasolják, fogyasszanak minél több olyan ételt, melynek magas a C-vitamin tartalma, ez ugyanis hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez.
Számos olyan zöldség, gyümölcs is létezik, amely fokozza a kollagén termelését. Ezeket valójában nap mint nap fogyasztják is a vegetáriánusok, vegánok, hiszen másra is hasznosíthatók az ebből kinyert tápanyagok. A javasolt élelmiszerek a következők: citrusok, diófélék, zöld levelű zöldségek, mint például a spenót. A magvak közül a tökmag, a napraforgómag és a chia mag is egészséges e szempontból is. Továbbá jó hatása van a paprikának, paradicsomnak és a babnak. A fokhagyma vírusölő hatása közismert, emellett a kollagén termeléséhez is kiváló választás.
Az egészséges életmód tehát nagyban hozzájárul a fittség megtartásához!