3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bizonyára volt már olyan helyzetben, amikor egy HDMI eszköz kimenetét egyszerre több képernyőn akarta megjeleníteni, például a számítógép monitorát két televízióra tükrözni, vagy egyszerre filmet nézni a tévén és egy kivetítőn.

Egy HDMI osztóval mindezt könnyedén megteheti, ez az eszköz ugyanis lehetővé teszi, hogy a HDMI kábeleken keresztül duplikálja a videokimenetet, így azt több képernyőn is megjelenítheti. Azonban ebből az eszközből is többféle létezik, így komoly fejtörést okozhat, ha nem tudja, mi a különbség az egyes kütyük között, amikor választani kényszerül. Cikkünkben bemutatjuk a HDMI elosztókat, tartson velünk!

Mi az a HDMI elosztó?

A HDMI elosztó vagy splitter, esetleg switcher egy olyan eszköz, amely egy forráseszköz, például számítógép, játékkonzol vagy BluRay lejátszó HDMI jelét veszi, és több kimenetre osztja, lehetővé téve több kijelző csatlakoztatását egyetlen forráshoz. 

Az elosztó egy HDMI bemenettel és több HDMI kimenettel rendelkezik, modelltől függően. Például egy négy kimenettel rendelkező HDMI elosztó lehetővé teszi, hogy 4 kijelzőt csatlakoztasson egyetlen HDMI forráshoz. 

Számos oka lehet annak, hogy miért szeretné megosztani a HDMI jelet. Például lehet, hogy egyetlen HDMI forrással rendelkezik, egy játékkonzollal, amelyet különböző helyiségekben lévő több kijelzőhöz szeretne csatlakoztatni. Vagy egy videofal processzor jelét szeretné megosztani, hogy egy konferenciateremben vagy egy nyilvános helyen több képernyőn jelenítse meg. A HDMI elosztó egyszerű és megfizethető módot kínál erre. 

Mi a különbség a HDMI elosztó és a HDMI kapcsoló között?

Míg a HDMI elosztó (splitter) egy jelet több kimenetre oszt fel, addig a HDMI kapcsoló (switcher) lehetővé teszi a több forrás közötti váltást és a kiválasztott forrás egyetlen kijelzőre történő kimenetét. Ha például egy tévéje csak egy HDMI bemenettel, de több HDMI forrással – egy játékkonzol és egy BluRay lejátszó, stb. – rendelkezik, akkor egy HDMI kapcsolóval az összes forrást a kapcsolóra csatlakoztathatja, és a kiválasztott forrást a tévére adhatja ki.

A HDMI elosztó kiválasztásakor figyelembe kell vennie, hogy hány kijelzőt szeretne csatlakoztatni az elosztóhoz, illetve meg kell győződnie arról, hogy tudja-e kezelni a forráseszköz és a kijelzők felbontását, frissítési sebességét, valamint képes-e támogatni a fejlett hangformátumokat. Ellenőrizze a HDMI elosztó kompatibilitását, mivel előfordulhat, hogy nem működik bizonyos eszközökkel.

Melyiket válassza?

Sokféle HDMI elosztó kapható, emiatt nehéz lehet a választás. Vizsgálja meg az igényeit, ellenőrizze a csatlakoztatni kívánt eszközök jellemzőit, majd olyan mellett tegye le a voksát, amely lehetőleg nemcsak a 4K felbontást támogatja, hanem a 4K-ról 1080P-re történő visszaskalálást is, illetve a nagyobb élmény érdekében a HDR-t és a Dolby Vision funkciókat is, emellett kompakt és könnyen beállítható. 

A HDMI elosztó hasznos eszköz mindazok számára, akik több kijelzőt szeretnének egyetlen forráshoz csatlakoztatni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!