3p

Az egyetemről frissen kikerült munkavállalók egészen más igényeket táplálnak leendő munkaadójuk felé, mint amit a cégek 5-10 évvel ezelőtt kínáltak.

Az IoT Zóna oldalán megjelent cikkben néhány, extrémebbnek tűnő példát mutatnak be.

Az IT-piacon akad olyan cég, amelyik a megszokott juttatások mellett nevezési lapot biztosít a Vivicittára vagy a Spar maratonra. És olyan is, amely ingyen ebédet hozat az iroda előtti foodtruckból vagy egy menő bárba hívja meg egy-két tüzes italra munka után a kollégákat.

Ma már kevés olyan vállalat képes vonzó ajánlatot tenni a fiatal munkavállalóknak, amely elhanyagolja a fenntarthatóságot, tiltja a távmunkát, vagy nem gondoskodik arról, hogy az alkalmazottja megnyugtató, inspiráló környezetben, a lehető legboldogabban végezze a munkáját – és például a születésnapjára, ha hétköznapra esik, szabadnapot kapjon. Egy cég mellett szól, ha az ifjú dolgozók személyre szabott junior képzést kapnak, azaz külön mentor foglalkozik velük. További jó pont, ha például a gazdasági igazgató naprakész tanácsokat, ötleteket ad pénzügyi témában a munkavállalókkal folytatott rendszeres kávézások alkalmával, vagy a vállalat vezetői egy vacsora mellett tartanak kötetlen vezetőfejlesztői előadást.

A céges laptop vagy a BKV-bérlet már alap - de az extra szülinapi szabadnap vagy a fenntarthatósági programokban való céges részvétel lehetősége már érdekesebben hangzik a fiatal informatikusoknak. Fotó: Depositphotos
A céges laptop vagy a BKV-bérlet már alap - de az extra szülinapi szabadnap vagy a fenntarthatósági programokban való céges részvétel lehetősége már érdekesebben hangzik a fiatal informatikusoknak. Fotó: Depositphotos

Azzal már sok cég tisztában van, hogy a monitor előtti görnyedést hosszú távon csak az fogja bírni, aki odafigyel a rendszeres mozgásra. Arra viszont már kevesebb vállalat fordít figyelmet, hogy ingyenes nevezést biztosítson a legnagyobb hazai tömegsport rendezvényekre, maratonokra, és ezzel is mozgásra ösztönözze a dolgozóit. Az IT-szektor egyik meghatározó szereplőjénél, a Kontron Hungary Kft.-nél a dolgozók plusz szabadnapot kapnak a cég által szervezett síelésre, bárki csatlakozhat a vállalati trekking túrázók közösségéhez, a céges focisták, vagy a crossfitesek csapatához. Mikulás-napon pedig a munkatársaik családostul korcsolyázhatnak a Budapest Parkban.

Az otthoni munkavégzés lehetősége, a céges laptop, a mobiltelefon és a BKV-bérlet biztosítása, továbbá a rugalmas, béren kívüli juttatások rendszere sok munkahelyen az „alapcsomag” része. Ám ha az ember szabadnapot kap arra is, hogy a PET-kupához kapcsolódó hulladékgyűjtő akció keretében megtisztítsa a szeméttől a Tisza-tavat, esetleg a Trashtag alkalmával a Gellért-hegyet, úgy érezheti, hogy végre nem csak szavakkal, petíciókkal tett a környezetéért, és ezt a munkaadója közbenjárásának köszönheti.

A Kontron a költségek 50 százalékáig beszáll a munkavállalók gyerekeinek nyári táborozásába, és ha a munkatársak közül valaki örökbe fogadná a budapesti állatkert egyik lakóját, abban is segít. Akinek pedig saját állata van, az az állatbarát irodában munka közben is a közelében tudhatja kedvencét. Tény, hogy a HR-eseknek feladja a leckét az új generáció...

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!