<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Az anyacég lesz a jogutód azzal, hogy beolvasztja az egyik nagymúltú leánycégét. Az ügyletben érdekelt cégek Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartoznak.

A 24 éves múlttal rendelkező Alföldi-Hús Zrt. a tulajdonosok augusztus 26-i döntése értelmében beolvad az anyacégbe, a Gallicoop Pulykafeldolgozó Zrt.-be - vettük észre a legutóbbi cégközlöny hirdetményei között. 

A két cég méretét tekintve logikusnak tűnhet ez a tranzakció, hiszen a Gallicoop 30 millliárd forintnál nagyobb árbevételt termel évente, ezzel szemben az Alföldi-Hús ennek töredékét, csupán 1-2 milliárd forintot. Az átvevő cég 1146 főt foglalkoztat, a beolvadó társaság pedig ennek valamivel több mint tizedét, 140 főt az Opten adatbázisa szerint. 

Húsipari cégek egyesülnek hamarosan (Fotó: MTI)Húsipari cégek egyesülnek hamarosan (Fotó: MTI)

A cégközlönyben megjelent hirdetmény szerint az augusztus végi döntés alapján az egyesülés időpontja 2021. december 31. Abban a nem várt esetben, amennyiben a cégbíróság az egyesülést bármilyen okból kifolyólag a 2021. deember 31-ét követő időpontban jegyezné be a cégjegyzékbe, úgy az egyesülési hirdetmény értelmezése és alkalmazása szempontjából beolvadás napja alatt az a nap értendő, amely napon a cégbíróság az egyesülés cégjegyzékbe való bejegyzését elrendeli. 

Az egyesülést követően a Gallicoop lesz az Alföldi-Hús jogutód társasága, vagyis a termelés, és a beolvadó cég által folytatott tevékenységre ez a tranzakció nem lesz hatással. 

Az Alföldi-Hús Zrt. tulajdonosa a Gallicoop Zrt., utóbbi pedig egy évvel ezelőtt, tavaly szeptemberben került új tulajdonosokhoz, ezáltal új vezetést is kapott. Három magántőkealapé lett a társaság. Ezek: 

  • Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Magántőkealap, 
  • Béta Magántőkealap, 
  • valamint Status Food Magántőkealap. 

Bár a magántőkealapok előnye, hogy a mögöttük álló személyek és az általuk kezelt vagyon jellege és értéke titokban marad, az alapkezelő cégek alapján bizonyos esetekben sejthető, kik állnak a magántőkealapok mögött. 

A Béta Magántőkealap kezelője a Nukleus Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. A valaszonline cikke szerint e cég korábban a jelenleg Mészáros Lőrinc több mint 62 százalékos befolyása alatt álló MKB Bank kötelékébe tartozott, tavaly kiszervezték, de maradt az üzletember közelében – és jelenleg négy magántőkealapot kezel.

A Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Tőkealap kezelőja a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., mely a bankholdingba tagozódó MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank cége. 

A Status Food Magántőkealap pedig szintén Mészáros Lőrinc közelébe tartozó tőkealap, kezelője a felcsúti milliárdos érdekeltségébe és tulajdonában lévő Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. 

Az egyesülés lefolytatása és cégbírósági bejegyzését követően a Gallicoopnak három leánycége marad:

  • a főtevékenységként baromfitenyésztéssel foglalkozó Belamova Kft., 
  • a szintén baromfitenyésztéssel foglalkozó Pulyka Profit Kft., 
  • valamint a légi szállítás kiegészítő szolgáltatással foglalkozó Békés Airport Repülőtér Működtető Fejlesztő Kft. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.