4p

Méghozzá immár hónapok óta. A Vnyesekonombank 10 milliárd eurós hiteléből bővíti Magyarország a paksi atomerőművet.

Arról, hogy miért, mennyire régi és milyen összegű tartozás miatt indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) végrehajtást a Vnyesekonombank magyarországi bankképviseletével szemben, egyelőre nincs információ. Erről a NAV adótitokra hivatkozva nem nyilatkozhat, csupán annyit mondhat, hogy „amennyiben valamely adózó a (...) közzé tett listán szerepel, az ellene folyó adóvégrehajtást tényként kell kezelni”.

Levélben megkerestük a Vnyesekonombankot, de választ nem kaptunk. Amint ez megtörténik, azt természetesen közöljük. A bank vezető tisztségviselőjeként Maxim Petrov van feltüntetve, de mivel ő életvitelszerűen Moszkvában tartózkodik, Petrov kézbesítési megbízottjához, egy budapesti ügyvédhez, Kelemen László Andráshoz fordultunk felvilágosításért. Ő az Mfor.hu írásbeli megkeresésére azt válaszolta, hogy „az adott ügyben nem rendelkezem információval (s ha netán tudnék is róla, ügyvédi titkot nem adhatnék ki)”.  

A paksi atomerőmű
A paksi atomerőmű

A bankképviseletre jogosult személyként Alexander Tyihomirov szerepel a cégnyilvántartásban. Róla annyit lehet tudni, hogy 1989 óta dolgozik a magyar-orosz gazdasági és pénzügyi kapcsolatok területén. 2007 áprilisában négy évre a Malév igazgatóságába választották, tagságát 2009 februárjában további öt évvel meghosszabbították, ám a magyar légitársaság 2012 februárjában felszámolási eljárás alá került, s 2018-ban megszűnt. Tyihomirovnak is írtunk, ám a megadott email-re küldött levelünket a rendszer visszadobta.

Válaszok híján valamilyen adó-, járulék- és illetéktartozásra lehet következtetni, ám az adóhatóság kompetenciájába tartozik azon köztartozások, igazgatási és bírósági szolgáltatási díjak behajtása is, amelyekre a törvény az adók módjára történő behajtást rendeli el. 

A Vnyesekonombank Oroszország legnagyobb fejlesztési intézménye, honlapja szerint 338 milliárd rubeles tőkével, 3275 milliárd rubel értékű eszközzel, 1330 milliárd rubeles hitelportfolióval, elnöke Dimitrij Medvegyev orosz kormányfő.

Magyarországi bankképviseletét 2000 végén nyitotta meg, Budapesten. A hatályos hitelintézeti törvény szerint a bankképviselet kapcsolatot tarthat személyekkel és szervezetekkel, a jogszabályok keretei között adatokat és információkat szolgáltathat a képviselt hitelintézetről, valamint elősegítheti annak szolgáltatásnyújtását és ügyfeleivel való kapcsolattartását, de üzletszerű tevékenységet nem folytathat. Ha ennek a bankképviselet nem felel meg, akkor a felügyelet - vagyis 2013 októberétől a Magyar Nemzeti Bank - törli a bankképviseletet a nyilvántartásából, egyúttal eltiltja attól, hogy gyakorolja bankképviseleti tevékenységét.

A Vnyesekonombank neve már korábban is ismertté vált a nyilvánosság előtt. Mindenekelőtt annak kapcsán, hogy 32 millió euróval hitelezte a Malévet, ezen felül azonban az akkori sajtóinformációk szerint összesen 120 millió euró értékben befektetett pénze ragadt bent. Ennél nagyságrendekkel magasabb az a 10 milliárd eurós összeg, amennyit az orosz állami bank 2014-ben ítélt oda a Paksi Atomerőmű 12 milliárd eurós költségűnek becsült két új blokkja felépítésének a finanszírozására.

Mely hitel változó, összességében mintegy 4-5 százalékos kamata miatt az Orbán-kormány kapott hideget-meleget, mondván, ennél a piacon azt megelőzően olcsóbban is lehetett forráshoz jutni. Megbízható kormányzati forrásra alapozva az Mfor.hu néhány hónapja írta meg elsőként, hogy Varga Mihály pénzügyminiszternek tárgyalásokat folytatott a paksi hitelszerződés egyes feltételeinek megváltoztatásáról. Ez azonban arra vonatkozik, hogy az eredetileg tervezettnél később kezdődhet az oroszok által nyújtott 10 milliárd eurós hitel törlesztése, és az utolsó részlet rendezése is az új helyzethez igazodik, a kamatozást viszont nem érinti.

A Vnyesekonombank honlapja szerint egyébként az orosz állami hitelintézet az Egyesült Államokban, Kínában, Indiában, az Egyesült Arab Emirátusokban, míg Európában az Egyesült Királyságban, Németországban és Olaszországban tart fenn képviseletet. Magyarország neve ezen a listán nem szerepel. Ami arra utalhat, hogy a Vnyesekonombank esetleg döntött a magyarországi bankképviselete megszüntetéséről, ám erről hivatalos információ eddig még nem látott napvilágot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!