Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A szerződés felülvizsgálata csak a törlesztés ütemezésére terjed ki, a kamatfizetésre nem.

Az mfor információi szerint Varga Mihály pénzügyminiszternek sikerült egyezségre jutnia a paksi hitelszerződés egyes feltételeinek megváltoztatásáról.

Varga Mihály pénzügyminiszterVarga Mihály pénzügyminiszter

Megbízható kormányzati forrásunk szerint a megállapodás részeként az eredetileg tervezettnél később kezdődhet az oroszok által nyújtott 10 milliárd eurós hitel törlesztése, és az utolsó részlet rendezése is az új helyzethez igazodik. Tudomásunk szerint a kamatozást nem érintik a szerződéses módosítások.

Vagyis immár a paksi bővítés szerződéses dokumentumaiban is rögzítve lett, hogy csúszik az atomerőmű beruházása.

Mondhatni teljes titokban került sor a hitelszerződés újratárgyalására. Arról már év elején tudni lehetett, hogy Varga Mihályra vár egy moszkvai út tavasszal, mivel a paksi beruházás nem a tervezett ütemben halad, ezért módosítani kell a pénzügyi megállapodást. Aztán teltek a hónapok, de nem jött hír a szerződés felülvizsgálatáról. A legutóbbi Kormányinfón, két hete Gulyás Gergely minisztert kérdeztük meg, hogy mikor kerül sor az útra. Gulyás erre azt mondta, hogy nem ismeri a pénzügyminiszter programját, de a következő két hétben biztos nem, mert akkor a kormánydelegáció tagjaként Kazahsztánba utazik a pénzügyi tárca irányitója.

Arról nincs információnk, hogy végül mikor és hol tudott tárgyalóasztalhoz ülni a pénzügyminiszter, de nem valószínű, hogy az elmúlt két hétben - amikor elég feszes időbeosztása volt - le tudott volna ülni az oroszokkal tárgyalni. Arra vélhetően korábban kellett sort keríteni.

Erről azonban semmilyen hír nem jelent meg. Ez nem véletlen, mint forrásunk mondta: nem akarták nagydobra verni a szerződés újratárgyalásának megtörténtét. Ami abból a szempontból érthető, hogy a projekt csúszását nem szívesen vallja be a kormány, bár a tényt egyre nehezebb elfedni.

A 12 milliárd eurósra tervezett beruházás - amely két új blokk felépítését tartalmazza - finanszírozásából 10 milliárd eurót tesz ki az orosz fél által biztosított hitel. Ennek változó kamata összességében mintegy 4-5 százalékos kamatszintet ad ki. Emiatt több kritika is érte a kormányt, mert a piacon az elmúlt időben ennél olcsóbban is lehetett forráshoz jutni. Vagyis adta volna magát, hogy kedvezőbb kamatozású hitellel váltsák ki az oroszok pénzét. Erre a kormányzati illetékesek válasza az volt, hogy olyan időtávra - 30 évre - mint amennyire az oroszok nyújtják a hitelt, már nem olyan egyszerű jobb kondíciókkal forrást szerezni.

A Paksi Atomerőmű területeA Paksi Atomerőmű területe

Az eredeti ütemterv szerint 2025 környékén üzemelniük kellene az új blokkoknak, és ehhez időzítve kellene elkezdeni a hitel törlesztését. Most 2019 van, de a tényleges munkálatok még mindig nem indultak el, a felvonulási épületek sem állnak. A kormány szerint azért van késésben a kivitelezés, mert az Európai Unió hivatalai jóval tovább ültek az engedélykérelmeken, mint amire számított a magyar kormány. (Az már ritkábban hangzik el, hogy az orosz kivitelezőnek is akadnak gondjai az uniós normák teljesítésével, amit kapacitásproblémák is tetéznek.) Ezt a 20-22 hónapos csúszást azonban még be lehet hozni - szokták hozzátenni a nyilatkozók.

A hitelszerződés módosítása azonban arra bizonyíték, hogy a projekt tényleges csúszásban van, és a kormány szerint sem lehet elkészülni a beruházással az eredeti határidőben.

Az oroszok pénzéből egyébként az elmúlt időben már költöttek a paksi atomerőműre. Tavaly év végi hír szerint addig 98 millió euróba került az építkezés előkészítése, amiből 78 milliót (nagyjából 24 milliárd forintot) fedeztek orosz hitelből. Ezt azonban hamarjában vissza is fizette - előtörlesztette - a magyar fél. Erre a megállapodás lehetőséget biztosít. Idén arról sem hallottunk, hogy volt-e újabb lehívás, mindenesetre az Államadósság Kezelő Központ nyilvántartásában megtaláltuk, hogy az első negyedévben további 7,86 milliárt forintnak megfelelő hitelt használtunk fel.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.