4p

Ugyan Kásás Tamás már tíz éve, még 2012-ben visszavonult az aktív sporttól, még mindig mind Magyarországon, mind nemzetközi szinten a vízilabda egyik legjelentősebb alakjának számít. A sportolóhoz köthető Tommy di Napoli étterem a járvány évét nagyon megszenvedte, 2021-ben viszont magára talált.  

Az idén már nagyjából a nyolcadik éve működő étterem korábban küzdött kisebb nehézségekkel. Például korábbi cikkünkben a 2016-os cégbeszámolót megnézve azt vettük észre, hogy az üzemeltető a tárgyévben 24,2 milió forint árbevételt ért el (és 284 ezer forintos adózás előtti nyereséget), vagyis egy hónapra átlagban 2 milliós forgalom jutott, amely aligha jelentős. A Tommy di Napoli kezdeti nehézségeit azonban legalább részben magyarázta az, hogy a 2017-es budapesti vizes világbajnokság előtt az étterem közvetlen szomszédságában működő Császár-Komjádi uszodát felújították, emiatt pedig egy időre még Kásás Tamás étterme is bezárt.

A kezdeti nehézségek után szépen növekedő Tommy di Napoli életében más éttermekhez hasonlóan 2020-ban ütött be a krach a koronavírus miatti lezárások formájában. A 2019-ben még 23,6 millió forintos üzei eredményt termelő vállalkozás 2020-ban már 28,3 milliós mínuszt hozott, még úgy is, hogy az értékesítés nettó árbevétele 57,87 millió forint volt. Az pedig ezután már aligha meglepetés, hogy a cég adózott eredménye 2020-ban 28,6 millió forintos mínusz lett.

„Itália ízei Budapesten” – hirdeti a Tommy di Napoli. Úgy tűnik, hogy 2021-ben ismét bejött az üzenet. Fotó: Pixabay
„Itália ízei Budapesten” – hirdeti a Tommy di Napoli. Úgy tűnik, hogy 2021-ben ismét bejött az üzenet. Fotó: Pixabay

Felállni egy nehéz helyzet után

Biztosak vagyunk abban, hogy Kásás Tamás olimpiai, világ- és Európa-bajnokként tud egyet s mást arról, hogy hogyan lehet egy nehéz helyzetből talpraállni – ezt a nem kis feladatot pedig éttermének is sikerült megoldania, még úgyis, hogy a legendás vízilabdás ma már csak kisebbségi tulajdonos a vállalkozásban.

A Tommyi di Napoli Kft. május elején adta le a 2021-es évre vonatkozó cégbeszámolóját, amelyen már egyértelműen látszik a járvány utáni kilábalás. Az értékesítés nettó árbevétele 81,28 millió forint volt, ez a cégtől a korábbi években megszokott 50-70 milliós szintet is meghaladja. Mindez feltételezhetően legalább részben azzal magyarázható, hogy az étterem már mind a Wolt, mind a Foodpanda oldalán szerepel, és házhozszállításra is dolgozik. Az üzemi tevékenység eredménye 2020-hoz képest jócskán magához tért és 16,78 millió forint volt. Az olasz étteremnek nagyjából 7 millió forintnyi rövid lejáratú kötelezettsége volt, ez feltételezhetően beszállítókkal vagy pénzintézetekkel szemben állt fent, emellett nagyságrendileg 2,1 millió forintnyi követeléssel is rendelkezett – igaz, a beszámolóból szintén nem derül ki, hogy ez kivel szemben áll fent.

2021-ben a vendéglátóegység 15,53 milliós adózott eredménnyel zárta az évet, azaz kimondható, hogy a Kásás érdekeltségi körébe tartozó étteremnek sikerült magára találnia a nehézkes 2020-as év után. Miután a Tommy di Napoli Kft. mikrovállalkozásnak számít, amelynek árbevétele nem éri el a 100 millió forintot, és tíznél kevesebb alkalmazottja van, egyszerűsített beszámolót készíthet. Az azonban a taggyűlésről szóló dokumentumból kiderült, hogy a cég tulajdonosai úgy döntöttek, nem fizetnek osztalékot. A nyereséget ehelyett a cég feltőkésítésére használták, amely így valamennyivel 22 millió forint fölé hízott.

Kásás Tamás már régóta nem vesz részt a cég operatív részében

Bár az étterem nevében is szereplő „Tommy” mindig is Kásás Tamás marad, a sportlegenda 2019 augusztusa óta kisebbségi tulajdonos az üzemeltető cégben, operatív feladatot pedig szintén ezen év júliusa óta nem lát el - erről laptársunk, a Privátbankár.hu is írt. A többségi tulajdonos az az Ökrös Zsuzsanna, aki a társaság ügyvezetői feladatait is ellátja, mellette még Pálos Ádám rendelkezik ügyvezetői jogokkal, ám ő nem tartozik a cég tulajdonosai közé.

Kásás Tamásnak az éttermen kívül nincs aktív üzleti érdekeltsége, ám üzlettársának, Ökrös Zsuzsannának nevén a céginformációs adatbázis adatai szerint egy 2020 óta inaktív kft. van, valamint egy végrehajtás alatt álló bt. kültagja is. (A cikk korábbi változatában helytelenül az szerepelt, hogy Ökrös Zsuzsanna a bt. tulajdonosa, kültagként azonban nem tartozik jogi felelősséggel ezért a cégért.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!