3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy kormányhivatali döntés miatt Debrecenben minden reklámhordozó után adót kell fizetni jövőre. Lehet, ez más városokra is vonatkozik.

A debreceni önkormányzati testület november végi ülésén egy olyan előterjesztést tárgyal, amely az idei gyakorlattal szemben a jövő évtől minden adóalanyt fizetésre kötelez a reklámhordozók után. Eddig a kis- és közepes méretű reklámtáblák után 0 forint volt a megállapított adó, vagyis nem kellett helyi adót fizetni. Jövőre azonban négyzetméterenként 1000 forintot szed majd be az önkormányzat a kisebb reklámtáblák után.

No comment
No comment

Az ok, amiért erre szükség van, más településeken is arra kényszerítheti a közgyűléseket, hogy módosítsák a helyi adóról szóló rendeleteiket. A debreceni előterjesztés szerint ugyanis "a Kormányhivatal novemberi jegyzői kollégiumi ülésén ismertetett jogértelmezés szerint az önkormányzatnak nincs lehetősége az adómértéket 0 forintban megállapítani". Ezért a debreceni polgármester, Papp László javaslata szerint 1000 forintban határoznák meg a jövő évtől a reklámadó mértékét az 5 négyzetmétert meg nem haladó reklámtáblák esetében.

A város eredeti szándéka az volt a reklámadó idei bevezetésekor, hogy a városképi szempontból nem kívánatos óriási reklámfelületekre állapítsanak meg nagyobb adómértéket. Ebben a körben az éves adó 12 ezer forint négyzetméterenként, vagyis a törvényi maximum.

Az adórendelet kiigazítása 10 adózónál emeli az adófizetési kötelezettséget, összességében 1 millió forinttal - derül ki az előterjesztésből.

Nem a debreceni az egyetlen, ahol adómentességet, illetve 0 forintos adómértéket írnak elő bizonyos plakátméret alatt. Egerben például amennyiben az adóalap nem haladja meg a 1,5 négyzetmétert, nem kell adót fizetnie az adóalanynak. Balatonalmádiban 10 négyzetméter felett kell adót fizetni, alatta 0 forint a tarifa. Szombathelyen az 1 négyzetmétert meg nem haladó reklámhordozók adója szintén 0 forint. Ezeken kívül még több településen határoznak meg adófizetést nem keletkeztető sávot. Győrben 6 négyzetméterig tart ez a sáv.

Kérdés, hogy a döntés, amire hivatkozva a debreceni önkormányzat felülvizsgálja az építményadóról szóló rendelkezését, a többi önkormányzatra nézve is kötelező érvényű-e. Ha általános érvényű, vagyis nem a debreceni szabályozásra korlátozódik, akkor minden településen, ahol fenntartanak egy kedvezményes, 0 forintos sávot, módosítani kell az építményadóról szóló rendeletet. Erről az általunk megvizsgált önkormányzatoknál egyelőre nem készült előterjesztés.

A reklámhordozók megadóztatására először 2018-ban nyílt alkalmuk a településeknek, miután a parlament 2017 végén elfogadta az erről szóló előterjesztést egy salátatörvény részeként. Ez alapján az adó alanya a reklámhordozó Polgári Törvénykönyv szerinti tulajdonosa. A gyanú szerint az akkor még nyeregben lévő Simicska Lajos volt Fidesz-közeli üzletember reklámpiaci érdekeltségeit akarták gyengíteni. Azóta Simicska teljesen visszaszorult az üzleti életből, érdekeltségei sorozatban kerülnek át a kormányhoz aktuálisan közel álló befektetőkhöz. A napokban pont a köztéri reklámozásra szakosodott cégek vándoroltak át "megbízható" kezekbe. Vagyis az adó fenntartása immár a "baráti" cégeket sújtja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!