3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Most egy hadikikötő előkészítését nyerte el egy pályázaton - majdnem két milliárd forintért.

Alig aludta ki magát a NER egyik oszlopos tagjának számító TERRA-LOG Mélyépítő Kft. a Fidesz elsöprő választási győzelme után, máris újra kitűnő hírt hozott neki a villámposta, amit sokan emailnek hívnak: első helyezett lett a cég a Honvédelmi Minisztérium (HM) pályázatán és bezsebelhet a munkáért nettó 1,817 milliárd forintot - derül ki az uniós közbeszerzési értesítő április 6-án feladott, majd április 11-én közzétett hirdetményéből.

Magyar katonák tavaly ősszel amerikai hadihajók fegyverzetével is megismerkedhettek a Dunánál. Fotó: MTI
Magyar katonák tavaly ősszel amerikai hadihajók fegyverzetével is megismerkedhettek a Dunánál. Fotó: MTI

Mit kell ennyi pénzért elvégeznie? Bontási, terep-előkészítési és eltakarítási munkákat a honvédség meg nem nevezett hadikikötőjében és környékén. A határidő nem ismeretes.

Ballainé Krikker Zsuzsánna dandártábornokkal, a HM Védelemgazdasági Hivatalának főigazgatójával kellett tartani a kapcsolatot és a kármentesítésre kellett koncentrálni a pályázati anyagban.

Nem túl gyors, de célratörő lehetett a pályázat és a benyújtott anyag, hiszen a kiírás szerint a hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárásról volt szó. Ez az eredeti felhívás még tavaly ősszel történt, majd idén március elején zárták le az eljárást. 

Egy versenytársa volt a kft-nek, ám ennek a nevét nem hozták nyilvánosságra. Azt viszont megtudtuk, hogy a bírálati szempontoknál egyetlen fontosat emeltek ki: azt, hogy a legalacsonyabb ajánlat nyerjen. A HM szerint valószínű, hogy a vállalat alvállalkozókat fog igénybe venni a szerződés teljesítéséhez. Azt már mi tesszük hozzá, hogy ezek vélhetően a társaságnak már korábban is bedolgozó cégek lesznek, ha a kft. szükségét látja bevonni másokat is a kivitelezésbe.

A 2008-ban 20 millió forinttal alapított társaság fő tevékenysége a szennyeződés-mentesítés és hulladékkezelés. Vagyis tökéletesen megfelel az elvégzendő feladathoz. Utolsó ismert beszámolója szerint 2020-ban nettó 1,7 milliárd forintos bevételt hozott össze a 35 fős csapat. Most tehát ezzel az egyetlen megbízással sikerült az egész tavalyi összeget meghaladni. És még csak áprilisnál tartunk. 

A győztes kapcsolatrendszere elég kiterjedt ehhez. Az atlatszo.hu 2021 októberében megírta, hogy addig 50 milliárd forint értékben nyert el közbeszerzéseket. A kft. 2020-ban került Mészáros Lőrinc érdekeltségébe azzal, hogy a gázszerelő megszerezte a kft. anyacégét, a hulladék-kezelésben jártas Envirotis Zrt-t., de a felcsúti milliárdos egy év után túladott rajta. A cég akkor kilőtt a piacon, és 2021-ben a megelőző év forgalmának már közel harmincszorosát nyerte el állami tendereken. 

A kft. végső tulajdonosa Mészáros bizalmasa, Halmi Tamás, akinek karrierje a bicskei földhivatalban indult, majd a cégbirodalmat építő egykori felcsúti gázszerelő több cégében volt vezető tisztségviselő, mára azonban látszólag minden üzleti kapcsolatot megszakított a miniszterelnök barátjával - írta a portál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!