<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A megszerezni kívánt társaság számos leánycéget tudhat magáénak.

Ipari - ideértve veszélyes - hulladékok kezelésével, gyűjtésével és feldolgozásával foglalkozó társaság felett szerezne kizárólagos irányítást Mészáros Lőrinc, pontosabban a cégcsoportjába tartozó egyik társaság. 

A Gazdasági Versenyhivatal oldalán közzétett engedélyezési dokumentum szerint 

a Mészáros Csoporthoz tartozó Status Next környezetvédelmi Magántőkealap egyedüli irányítást szerez az Envirotis Holding Zrt. felett.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A tranzakcióban a magántőkealap részéről a Status Capital Tőkealap-kezelő Zrt. a közvetlen résztvevő. 

Az Envirotis Holding egy 100 milliós jegyzett tőkével rendelkező társaság, melynek tulajdonosa a Revireo Invest Zrt., leányvállalatainak száma az Opten céghálója szerint 16. A cég ezeken keresztül a hulladékgazdálkodás és hulladékkereskedelem területén teljes körű szolgáltatást nyújt az ország egész területén, egyebek mellett az almsáfüzitői hulladéklerakó is hozzájuk tartozik. Ezzel kapcsolatban már megjelentek olyan hírek a sajtóban, mely szerint Mészáros Lőrinc érdeklődik a lerakó iránt. A mostani engedélyeztetés ezt a felvetést erősíti meg. 

Az Envirotisnak a legutóbbi, 2018-as beszámolója szerint 601 millió forintos értékesítésből származó bevétele volt, amiből a költségek levonása után 246 milliós veszteség lett üzemi szinten. A beérkező osztalékok azonban nagyon sokat javítanak a cég anyagi helyzetén, 2018-ban több mint 2,6 milliárd forint folyt be (egy évvel korábban is hasonló, 2,5 milliárdos nagyságrend). Így végeredményben milliárdos nyereséget tud kimutatni év végén. 2018-ban 2,3, 2017-ben 2,5 milliárdos pluszt könyvelhetett el a társaság.