2020. február 12. 09:05
mfor.hu

Sajtóhírek szerint nagy összegeket pumpálhattak a Fidesz-közeli magyar cégek olyan szlovén cégekbe, amelyek azután továbbutalták a pénz egy részét Észak-Macedóniába, hogy ott pártmédiát támogassanak.

A cikk eredetileg a media1-en jelent meg.

A legsúlyosabb bűncselekményeket vizsgáló szlovén nemzeti nyomozó iroda, az NPU

nyomozást indított az MTVA volt üzleti és termékfejlesztési igazgatója, és a Schatz Péter által vezetett R-Post-R d.o.o. nevű cég ellen.

– erről a Necenzurirano szlovén tényfeltáró portál nyomán a 24.hu számolt be, hozzátéve, hogy a nyomozás célpontja emellett a Nova24TV is, amely az SDS-médiabirodalom zászlóshajója.

Schatz Péter nem csak mint volt MTVA-vezető ismert: az ő érdekeltségébe tartozott korábban a Ripost című bulvárnapilap, amely később a fideszes médiaholdinghoz, a KESMA-hoz került az elhíresült 2018 novemberi ajándékozási ügylet során, amikor is több száz médiatermék tulajdonosa döntött hasonló ajándékozás mellett.

Ömlik a pénz Orbán Viktor közeléből a szlovén médiába

Media1 is beszámolt arról tavaly, hogy jelentős összeget pumpált Orbán Viktor miniszterelnök nem hivatalos tanácsadója, Habony Árpád és köre a szlovén sajtóba, azon belül is olyan médiatermékekbe, amelyek az SDS nevű szlovén párt befolyása alatt állnak. Orbán Viktor miniszterelnök jó viszonyban van az SDS párt vezetőjével, Janez Janša-val.

24.hu hétfőn írt arról, hogy a Necenzurirano újabb részleteket tárt fel a magyar pénzek tranzakcióival kapcsolatban. Többek között kiderült, hogy

  • 2018 augusztusa óta legalább 4 millió euró került át magyar cégektől Szlovéniába, azt megelőzően pedig 2,4 millió euró;
  • A 4 millió euróból 1,5 millió euró olyan szlovén médiacégeknél maradt mint a Nova24TV.si vagy a Nova Hiša, amelyek SDS-közeli cégek és a pártpropaganda részei;
  • A tranzakciók kulcsfigurái Schatz Péter és Adamik Ágnes, akik korábban együtt dolgoztak az MTVA-nál;
  • A szlovén lap szerint a pénz a Mészáros Lőrinchez is köthető építőipari cégtől, a Belfry Zrt.-től, a Habony Árpád nevével fémjelzett V4NA hírügynökségtől és a magyar Riposttól származik.

Egy jobboldali észak-macedón pártnak is jutott a pénzből

Korábban a Media1 is írt arról, hogy Adamik Ágnes 2018-ban Crecol Media néven alapított céget Szlovéniában 400 ezer eurós befektetéssel, majd ő és Schatz beszállt több olyan macedón sajtótermékbe, amelyek a Magyarországra szökött és itt menedékjogot szerző Nikola Gruevszki volt észak macedón miniszterelnök pártját, a VMRO-DPMNE-t támogatják.

A Necenzurirano a hétfői cikkében az Észak-Macedóniába áramló pénzekről is részletesen írt:

  • A  2,5 millió euró Szlovéniából továbbment Észak-Macedóniába, méghozzá Schatz Péter szlovén folyószámlájáról, és arra használták, hogy a jobboldali ellenzéki párt, a VMRO-DPMNE médiáját támogassák vele;
  • A fideszes pénzekkel megtámogatott észak-macedón ellenzéki média rendszeresen és élesen támadta az országa NATO-tagsága mellett érvelő Zoran Zaev miniszterelnököt;
  • Orbán Viktor magyar miniszterelnök többször is kiállt a VMRO-DPMNE mellett, amelynek elnöke, Nikola Gruevszki éppen Magyarországon talált menedékre;
  • A VMRO-DPMNE-t nem csak Orbán Viktor támogatja, hanem Vlagyimir Putyin is, ezért a Necenzurirano szerint az ügyletek mögött orosz támogatás és orosz pénzek is állhatnak; főleg, hogy újságírók már 2017-ben figyelmeztettek arra, hogy az orosz titkosszolgálat Nyugat-ellenes propagandát terjeszt Észak-Macedóniában.

(media1)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.