2018. október 9. 14:56
mfor.hu

Az Alba Arénát már 2009-ben beígérték, akkor azt mondták, 2013-ra elkészül. Nem készült, és az első becsléshez képest most több mint 10 milliárd forintot drágult.

Annyi csúszás és újratervezés után úgy tűnik, végül sikerül felépíteni Székesfehérvár új sportcsarnokát. A Papp László Aréna után az ország második legnagyobb multifunkcionális csarnokának ígért Alba Arénát jó ideje próbálják felhúzni: már 2009-ben megígérték, hogy 2013 őszére biztosan elkészül a csarnok. Ez az egy évvel később megrendezett jégkorong-világbajnokságra leadott pályázatunk miatt lett volna fontos, de a torna rendezési jogát végül Minszk nyerte el, a fehérvári fejlesztésből pedig nem lett semmi.

A fehérvári hokicsapatot azóta is folyamatosan hitegették, hogy megkapják a korszerű csarnokot a leromlott állapotú Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnok helyett. Az ígéretek beváltásának most jött el az ideje: az MTI tudósítása szerint a város önkormányzata meghívásos közbeszerzési eljáráson kiválasztotta a nyertes ajánlattévőt az Alba Aréna felépítésére, és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra tervezésére és kivitelezésére. A képviselőtestület szeptember 14-én, zárt ülésen tárgyalta és egyhangú döntéssel fogadta el a javaslatot, mely

Garancsi István Market Építő Zrt.-jének ítélte a projektet.

Az Alba Aréna külső látványterve. (forrás: szekesfehervar.hu) Az Alba Aréna külső látványterve. (forrás: szekesfehervar.hu)

Orbán Viktor barátjának a cége a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.-t és a Strabag Generálépítő Kft.-t ütötte ki a nyeregből.

Garancsiék nettó 25,75 milliárd forintért dolgozhatnak.

A korábbi tervek ugyan még 13,9 milliárd forintról szóltak, az infrastrukturális fejlesztésekkel együtt, de ez még 2013-mas, első koncepció becslése volt. Akkor még 7500 fősre szerették volna építeni az arénát, most már 6000 ülőhelyjel számolnak.

Az MTI érdeklődésére akkor Cser-Palkovics András polgármester azt mondta, hogy az első kapavágástól számítva 18 hónap alatt épülhet meg a csarnok, ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy bár szerződni tudnak a leendő kivitelezővel, a szerződés csak akkor léphet hatályba, ha a kormány meghozza a végleges döntést a finanszírozásról.

Az aréna belső látványterve. (forrás: szekesfehervar.hu) Az aréna belső látványterve. (forrás: szekesfehervar.hu)

A Modern Városok Program keretében megépülő Alba Aréna építése nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás. A Budai út mellé tervezett multifunkcionális csarnok építése kapcsán korábban megítélt félmilliárd forintnyi állami forrás a területvásárlási és tervezési költségeket fedezte 2016-ban. A város vállalta, hogy elkészíti a komplett építési engedélyezési tervdokumentációt, valamint a közmű- és útterveket is, az építkezés költségeit pedig az állam biztosítja.

(via MTI)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.