<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Több mint 45 szövetségi tagállam vádolja azzal a közösségimédia-gigászt, hogy illegális módon iktatta ki a riválisait, és korlátozta a piaci versenyt.

Az amerikai versenyfelügyeleti szerv, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) által indított per elsősorban az Instagram 2012-es, illetve a WhatsApp 2014-es felvásárlására fókuszál. A vád szerint a Facebook a "felvásárolni vagy eltemetni" elven iktatta ki a potenciális rivális közösségimédia-oldalakat, mellyel megkárosította a versenytársakat és azok felhasználóit is, akik így elveszítették a kontrollt a saját személyes adataik felett. A vád idézi a Facebook-vezér Mark Zuckerberg egy belsős, 2008-as levelét is, melyben az üzletember azt írta, "jobb vásárolni, mint versenyezni."

"A Facebook közel egy évtizedig arra használta a dominanciáját és a monopol pozícióját, hogy szétzúzza a kisebb riválisait, és kiiktassa a versenyt, mindezt a hétköznapi felhasználók kárára. Egyetlen cégnek sem szabadna, hogy ekkora, ellenőrizetlen hatalma legyen a személyes és társas interakcióink felett. Ezért tettük meg ma ezt a lépést"

- mondta Letitia James, New York állam főügyésze, aki a vádat vezeti.

A perben a vád arra kéri a törvényszéket, hogy fontolja meg a Facebook feldarabolását. Ez azt jelentheti, hogy leválasztanák Zuckerberg cégéről az Instagramot és a WhatsAppot. E két cég azért jó illusztráció a Facebook fentebb taglalt gyakorlatára, mert a gigász nem akkor vásárolta fel őket, amikor még csak ígéretes, ötletes startupoknak tűntek, hanem akkor, amikor hirtelen nagyot nőttek, és fenyegető riválissá léptek elő a Facebook számára.

(BBC)

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.