Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Több mint 45 szövetségi tagállam vádolja azzal a közösségimédia-gigászt, hogy illegális módon iktatta ki a riválisait, és korlátozta a piaci versenyt.

Az amerikai versenyfelügyeleti szerv, a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) által indított per elsősorban az Instagram 2012-es, illetve a WhatsApp 2014-es felvásárlására fókuszál. A vád szerint a Facebook a "felvásárolni vagy eltemetni" elven iktatta ki a potenciális rivális közösségimédia-oldalakat, mellyel megkárosította a versenytársakat és azok felhasználóit is, akik így elveszítették a kontrollt a saját személyes adataik felett. A vád idézi a Facebook-vezér Mark Zuckerberg egy belsős, 2008-as levelét is, melyben az üzletember azt írta, "jobb vásárolni, mint versenyezni."

"A Facebook közel egy évtizedig arra használta a dominanciáját és a monopol pozícióját, hogy szétzúzza a kisebb riválisait, és kiiktassa a versenyt, mindezt a hétköznapi felhasználók kárára. Egyetlen cégnek sem szabadna, hogy ekkora, ellenőrizetlen hatalma legyen a személyes és társas interakcióink felett. Ezért tettük meg ma ezt a lépést"

- mondta Letitia James, New York állam főügyésze, aki a vádat vezeti.

A perben a vád arra kéri a törvényszéket, hogy fontolja meg a Facebook feldarabolását. Ez azt jelentheti, hogy leválasztanák Zuckerberg cégéről az Instagramot és a WhatsAppot. E két cég azért jó illusztráció a Facebook fentebb taglalt gyakorlatára, mert a gigász nem akkor vásárolta fel őket, amikor még csak ígéretes, ötletes startupoknak tűntek, hanem akkor, amikor hirtelen nagyot nőttek, és fenyegető riválissá léptek elő a Facebook számára.

(BBC)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.