2p

Nem a Marketről van szó, hanem a leányáról, az Ok Bau-ról.

Nagyot robbantott tavaly Garancsi István kisebbik építőipari cége. Orbán Viktor barátjának a nagyobb, Market Építő alá sorolt Ok Bau-ja a nemrég kiadott céges beszámoló szerint

269 millióról 1,957 milliárd forintra növelte, vagyis meghétszerezte a nyereségét egyetlen év leforgása alatt.

A belföldi értékesítés nettó árbevétele 12-ről 23 milliárdra ugrott, eközben exporttevékenységük tavaly nem volt. A saját tőke 425 millióról 2,1 milliárdra nőtt.

A május 18-i taggyűlésen a jegyzőkönyvi kivonat szerint a cég 600 millió forint osztalékfizetésről döntött.

Garancsi István
Garancsi István

A kaszálásban valószínűleg nagy szerepet játszott a debreceni - lehet, hogy nem is a koronavírus miatt csúszó - BMW-gyár területén végzett munka. A majdani autógyár területét ugyanis a Market Zrt. készítette elő 22,2 milliárd forintért, és a műveletbe alvállalkozóként bevonták a leányukat is.

2019 létszámban is bővülést hozott az Ok Baunak, az év során 226-ról 259-re növelték a dolgozói létszámot. Mivel a bérköltség ezzel 1,374 milliárdról 1,788 milliárdra nőtt, az átlagfizetés 506 ezer forintról 575 ezer forintra hízott. A személyi jellegű egyéb kifizetések eközben 149-ről 243 millióra kúsztak fel.

A tavalyi év során 4,7-ről 10 milliárd forintosra nőtt az Ok Bau eszközeinek értéke, ezen belül a tárgyi eszközök 1,3 milliárdról 2,1 milliárd forintnyira. A cég által kölcsönadott összeg 2,8-ról 4,4 milliárdra nőtt, ezen belül főleg a kapcsolt vállalkozásokkal szembeni követelések ugrottak meg, 1,1 milliárdról 2,7-re. Mindeközben a tartozások sem tétlenkedtek, a cég a 2018-as 2,6 milliárd forint helyett 2019 végére már 6 milliárd forint kötelezettséggel bírt.

A beszámoló kiegészítő melléklete szerint egyre sportszeretőbb cég az Ok Bau: egy év alatt a látvány-csapatsportok támogatására fordított összegük 12 millióról 159 millióra ugrott.

A taggyűlés jegyzőkönyvi kivonata szerint pedig arról is döntöttek, hogy a koronavírus miatt muszáj lesz átdolgozni a 2020-as üzleti tervet, ezt várhatóan június 30-ig meg is teszik, hogy legkésőbb július 15-ig elfogadhassák. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!