2018. augusztus 10. 10:44
mfor.hu

Megtorpant a hazai idegenforgalom szárnyalása júniusban, a folyamat egyik vesztesei a balatoni szálláshelyek és kempingek voltak.

Hiába növekedett a külföldi vendégek száma 2018. júniusban, az általuk eltöltött éjszakák száma 1,0 százalékkal csökkent. A belföldi forgalom minimálisan tudta mindezt ellensúlyozni, a magyar vendégek által eltöltött éjszakák száma 0,2 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Átlagosan 0,4 százalékkal csökkent a szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma.

A minimális visszaesés ellenére sem lehet oka panaszra egyébként az idegenforgalomnak, hiszen a kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 6,7 százalékkal emelkedett. 2018. január–júniusban a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakában mért vendégforgalma 5,3, bruttó bevétele 10 százalékkal volt több, mint 2017 azonos időszakában.

A külföldi vendégek száma 2,7 százalékkal emelkedett, és meghaladta az 558 ezret. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 1,0 százalékkal csökkent, és 1,4 milliót tett ki. A vendégéjszakák 82 százalékát realizáló szállodákban a növekedés mértéke 0,1 százalékos volt. A külföldivendég-éjszakák száma Budapest–Közép-Duna-vidék, Közép-Dunántúl és Tisza-tó régiókban nőtt, a többi turisztikai régióban visszaesett.

A belföldi vendégek száma 0,5, az általuk eltöltött vendégéjszakáké 0,2 százalékkal növekedett, és meghaladta az 1,5 milliót. A vendégéjszakában mért forgalom a szállodákban és a kempingekben mérséklődött, a panziókban, a közösségi szálláshelyeken és az üdülőházakban nőtt. A Balatonnál 6,0 százalékkal kevesebb vendégéjszakát regisztráltak a szálláshelyek, ennek következtében 30 százalékról 28 százalékra csökkent a balatoni éjszakák aránya a teljes belföldi forgalmon belül.

Balatoni kempingezők (Forrás: Balatontourist) Balatoni kempingezők (Forrás: Balatontourist)

Ha más iparágakban nem lenne elképzelhetetlenül sikeres, és nem nyerne elképesztő mennyiségű közbeszerzési tendert, akkor a fenti adatok láttán akár még egy apró könnycseppet is elmorzsolhatnánk Mészáros Lőrincért. A Balaton új királya a Konzum nevű tőzsdén jegyzett vállalkozáson keresztül ugyanis nagyon jelentős idegenforgalmi kapacitást épített ki. A vállalat a BLT Group Zrt. révén tavaly vásárolta fel ugyanis a balatoni kempingek döntő részét ellenőrző Balatontouristot. Ez a társaság saját üzemeltetésben, illetve franchise rendszerben 106 hektáron 12 tóparti kempinget működtet a Balaton körül 5800 kempinghellyel, 550 bungalóval, 180 mobilházzal, 50 bérelhető lakókocsival. Miután a Konzum érdekeltségébe került a Hunguest Hotels Zrt. a magyar tenger partján további idegenforgalmi egységekkel bővült a Mészáros birodalom. Ekkortól közvetett tulajdonosa lett a Balatonakali Strand Kempingnek, a Balatonalmádi Yacht Kempingnek és egy Almádiban fekvő, fejlesztés előtt álló ingatlant tulajdonló társaságoknak. Megszerezték továbbá a Hotel Bál Resortot, az egykori Ramada Hotelt. A fentiek miatt tehát kellemetlen hír lehetett a gyengébb szezonkezdet, ugyanakkor a júliusi és augusztusi kánikula vélhetőleg kárpótolja majd őket. Tekintve, hogy az utóbbi napok hírei szerint kitették a Balatonnál a megtelt táblát, a milliárdos mégis csak jól járhat.

Elszakadva az egykori gázszerelő vállalatbirodalmától érdekes megnézni, hogy a nyár első hónapjában honnan jöttek a külföldi turisták. Amilyen örvendetes volt az előző hónapok megindulása, úgy esett most vissza a német nyelvterületről érkező vendégek száma. De éves bázison az olasz viszonylatban is visszaesést mért a KSH.

Emelkedést a brit turisták esetében tapasztalhattunk, ahonnan júniusban immár 93 ezren érkeztek, és hasonló volt a csehországi vendégek száma is, akik így a küldő országok között a negyedikek lettek a németek, az amerikaiak és a britek után. A májusi nagy ugrás után éves bázison csak stagnált a lengyel vendégek száma, ám az így is 86 ezer lett. Éves összevetésben ugyan növekedett az orosz turisták száma, ám havi összehasonlításban már visszaesést mértek. Az Európán kívüli vendégek közül az USA-ból és Ázsiából is sokkal többen érkeztek, mint tavaly júniusban.