<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az építőiparban folyamatosan emelkednek a bérek, de a szakemberhiány és a sok kókler is rásegít arra, hogy sokan maguk végezzék el a felújítást.

Építőipari vállalkozók szerint akár 500-600 ezer forintot is megkereshet ma Magyarországon egy jó burkoló vagy szobafestő szakmunkás a Világgazdaság szerdai cikke szerint. A fizetések közti különbség elhalványult Budapest és a vidék közt, ami elsősorban a szakemberhiánynak köszönhető. Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke szerint viszont vidéken még mindig alacsonyabbak a keresetek, szerinte másfél-kétszeres különbségek is vannak, de mint mondta, a Balatonnál is ennyivel nagyobb bérekkel találkozni.

A gyorsan emelkedő bérszínvonal és a szakemberhiány az oka annak is, hogy rengeteg a megbízhatatlan szakember az ágazatban, emiatt egyre gyakoribb, hogy a rátermettebbek maguk végzik el szinte a teljes felújítást.

Illusztráció: DepositphotosIllusztráció: Depositphotos

A feketefoglalkoztatás még mindig jelen van az ágazatban a lapnak nyilatkozó vállalkozó szerint, azt ugyanis nem szívesen vállalják be, hogy 1,2 millió forintba kerüljön egy burkoló bére, amiből aztán 6-700 ezer forintot kap meg a végén. Más szempontból viszont a különböző támogatások, mint a CSOK vagy az otthonfelújítási támogatás miatt egyre kevésbé gyakori a feketefoglalkoztatás, az elvégzett munkákról ugyanis számlát kell adni. A katások esetében pedig egyáltalán nem éri meg kockázatni a feketézést.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.