2p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Az építőiparban folyamatosan emelkednek a bérek, de a szakemberhiány és a sok kókler is rásegít arra, hogy sokan maguk végezzék el a felújítást.

Építőipari vállalkozók szerint akár 500-600 ezer forintot is megkereshet ma Magyarországon egy jó burkoló vagy szobafestő szakmunkás a Világgazdaság szerdai cikke szerint. A fizetések közti különbség elhalványult Budapest és a vidék közt, ami elsősorban a szakemberhiánynak köszönhető. Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke szerint viszont vidéken még mindig alacsonyabbak a keresetek, szerinte másfél-kétszeres különbségek is vannak, de mint mondta, a Balatonnál is ennyivel nagyobb bérekkel találkozni.

A gyorsan emelkedő bérszínvonal és a szakemberhiány az oka annak is, hogy rengeteg a megbízhatatlan szakember az ágazatban, emiatt egyre gyakoribb, hogy a rátermettebbek maguk végzik el szinte a teljes felújítást.

Illusztráció: Depositphotos
Illusztráció: Depositphotos

A feketefoglalkoztatás még mindig jelen van az ágazatban a lapnak nyilatkozó vállalkozó szerint, azt ugyanis nem szívesen vállalják be, hogy 1,2 millió forintba kerüljön egy burkoló bére, amiből aztán 6-700 ezer forintot kap meg a végén. Más szempontból viszont a különböző támogatások, mint a CSOK vagy az otthonfelújítási támogatás miatt egyre kevésbé gyakori a feketefoglalkoztatás, az elvégzett munkákról ugyanis számlát kell adni. A katások esetében pedig egyáltalán nem éri meg kockázatni a feketézést.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!