4p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Egy bolgár származású üzletasszonyról és az ő – hivatalos cégdokumentumok szerint – kizárólagos tulajdonában lévő Arton Capitalról van szó, amely a 2019-es üzleti évét több mint tíz százalékkal nagyobb nyereséggel zárta, mint a 2018-ast.

A jelek szerint az Arton Capital Hungary Kft. volt az a cég, amely berobbantotta Balogh Radostina Veselinova üzleti karrierjét. Bár a bolgár származású üzletasszony első vállalkozása az Opten céginformációs adatbázis tanúsága szerint a 2008 októberében gründolt Vekal Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. volt – amelyet követően a Három Sziget Kalandpark 2010-es elindításánál is bábáskodott –, igazából akkor mosolygott rá a szerencse, amikor három bolgár honfitársával közösen 2013 márciusában létrehozta az Arton Capital Hungary Pénzügyi Tanácsadó Kft.-t.

Az időzítés nem véletlen, akkor indította el a második Orbán-kormány az úgynevezett letelepedésikötvény-programot. Amelynek keretében – a több külföldi országban már bevett módi mintájára – az Európai Unión kívüli befektetők vásárolhattak magyarországi letelepedési államkötvényt, cserébe magyarországi letelepedési engedélyt kaphattak, ezzel pedig jogot arra, hogy szabadon utazzanak az EU-n belül.

A szálak Rogán Antalhoz vezetnek. Fotó: MTI
A szálak Rogán Antalhoz vezetnek. Fotó: MTI

A kormány hét közvetítő céget jelölt ki a letelepedési kötvények kiközvetítésére. Ebbe a körbe sikerült bekerülnie az Arton Capitalnek. Hogy hogyan, azt egy ideig csak találgatni lehetett, mígnem fény derült egy valószínűsíthető kapocsra. Eszerint Balogh Radostina Veselinova nem másnak volt az évfolyamtársa, mint Rogán Antalnak, aki a letelepedésikötvény-programot még a Fidesz frakcióvezetőjeként kezdeményezte. 

A programot 2017 márciusában függesztették fel, az Államadósság Kezelő Központ Zrt. a kedvezőbb finanszírozási helyzetre hivatkozva beszüntette a kötvényértékesítést. A szervezet akkori közleményében jelezte, hogy a programban összesen 17 009 darab kötvénycsomagot értékesítettek, 1 milliárd 293 millió euró össznévértékben. 

A letelepedési kötvényesek ügyeinek kezelése azonban egészen 2022 végéig eltart. Márpedig e tevékenységét az Arton Capital 2019-ben eredményesebben látta el, mint egy évvel korábban – derül ki a társaság tavalyi üzleti évéről tegnap közzétett kiegészítő beszámolóban. Eszerint bár a nettó árbevétele közel 9 százalékkal apadt egy év alatt, az 2019 végén 76,5 milliót tett ki, ezzel szemben a nyeresége több mint 11 százalékkal, 351,5 millióra hízott.

Ez úgy lehetséges, hogy a letelepedési kötvényeket közvetítő cégek elsődleges bevételi forrásai a pénzügyi műveletek. Ezek révén az Arton 2019-ben több mint 8 százalékkal többet, 1,426 milliárd forintot kasszírozott, mint 2018-ban. S hiába nőttek a ráfordításai is, az egyenleg végül csaknem 5,6 százalékkal magasabb, 1,376 milliárdos profitot mutatott a tavalyelőttinél. 

Amiből, pontosabban a 351,5 milliós adózott eredményből aztán 150 milliós osztalékot ki is vett Balogh Radosztina. S akkor még mértéktartó volt, mivel egy évvel korábban pont ennek a duplájával jutalmazta meg magát, ami egyúttal azt is jelentette, hogy 2018-ban alig hagyott valamennyit a profitból a cégben.

A céginformációkból arra is lehet következtetni, mire is kellhetett a bolgár származású üzletasszonynak a pénz. Például arra, amiről lapunk idén februárban beszámolt:  Oui ma cuisine Kft. (magyarul: az én konyhám) néven 2020. január 28-án egy újabb céget alapított, amely fő tevékenysége a vagyonkezelés, de emellett vendéglátáshoz kapcsolódó tevékenységeket is felvett a tulajdonos. Ez tematikailag már jobban kapcsolódik Balogh Radosztina 2014 szeptemberében elindított másik cégéhez, a Hajós Bisztró Kft-hez, az ugyanis mozgó éttermi vendéglátással foglalkozik. A 2015-ben létrehozott Vekaszo Kft. pedig saját tulajdonú ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével. 

Legalábbis egyelőre. Hiszen a cikkünk elején említett Vekal Kft. is eleinte lábbelikkel, bőrárukkal kereskedett, mígnem 2016 áprilisában a tevékenységi körei között felbukkant a hajó, repülőgép ügynöki nagykereskedelme is. Mintegy fél évvel azt megelőzően, hogy évfolyamtársa az akkor még meglévő feleségével, Cecíliával együtt azzal került a lapok címlapjára, hogy egy helikopterrel mentek barátnőjük, Szabó Zsófi esküvőjére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!