4p

Új vállalkozással gyarapodott annak a bolgár származású üzletasszonynak a céghálója, aki a letelepedési kötvénybizniszben is részt vett az egyetlen magyarországi bejegyzésű cég tulajdonosaként.

A letelepedési kötvénybizniszt 2017-ben állította le a kormány, a külföldieknek letelepedésért cserébe árult értékpapírok értékesítésében egyedüli magyarországi kapcsolódású és ismert háttérrel rendelkező cégként vett rész az Arton Capital Kft. A látszólag mai napig aktívan működő cég egyedüli tulajdonosa a bolgár származású Balogh Radosztina, aki a sajtóban megjelent információk szerint Rogán Antal egykori évfolyamtársa volt.

Aki az új évet új vállalkozás beindításával kezdte. Az Oui ma cuisine Kft. (magyarul: az én konyhám) 2020. január 28-án alakult meg, a bíróság pedig villámtempóban, már másnap be is jegyezte. A 3 millió forintos jegyzett tőkével létrehozott cég fő tevékenysége - ellentétben azzal, amire a neve utal - vagyonkezelés lett, de emellett vendéglátáshoz kapcsolódó tevékenységeket is felvett a tulajdonos.

A cég székhelye a Hajós utca 25. szám lett, ami nem ismeretlen környék az üzletasszony számára. 2016-ban ugyanis ide költöztették az Arton Capital Kft.-t, de ezen a címen található Balogh Radosztina másik cége, a Hajós Bisztró Kft. is, mely mozgó éttermi vendéglátással foglalkozik és a jelek szerint többször is meggyűlt a baja a jogdíjakkal.

A cégkivonat szerint három végrehajtás is folyamatban van a cég ellen, ebből az elsőt (2017. márciusában) az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület indította el, a következőt, 2018. februárjában a NAV Kelet-budapesti Adó- és Vámigazgatósága, majd két hónappal később még egyet elindított a hatóság. A cégbíróságon fellelhető dokumentumok szerint mindhárom esetben pár százezer forintos jogdíjak megfizetésével akadt problémája a Hajós Bisztró Kft.-nek.

A cég gazdasági eredményeit tekintve nem tűnik elhanyagolható tételnek ez a pár száz forint sem, hiszen az elmúlt három évet végig veszteséggel zárták, 2018-ban több mint 63 millió forint mínusz jött össze annak ellenére, hogy majdnem a duplájára nőtt a cég árbevétele. Ennél nagyobb problémát jelent azonban, hogy 2016 óta folyamatosan mínuszos a cég saját tőkéje, amit a jogszabályi megfelelőségek érdekében már rég rendeznie kellett volna a tulajdonosnak.

Ennél azonban sokkal jobban járt a tulajdonosnő az Arton Capitallal, még úgy is, hogy a kötvénybizniszt már évekkel ezelőtt leállította a kormány. 2018-ban az előző évinél 5 millióval több, 84 milliós árbevétel folyt be, és igaz, hogy a költségek ezt üzemi szinten veszteségbe húzták (-896 millió), a pénzügyi műveleteken több mint 1,3 milliárd forintos nyereséget könyvelhetett el, így összességében 315 milliós nyereséggel zárta a cég a 2018-as évet. Ebből Balogh Radosztina 300 millió forintot osztalékként is kivett. A jelek szerint ráadásul az elmúlt pár év a beszámolók alapján egyre jövedelmezőbb lett.

A Hajós Bisztró és az Arton Capital mellett ugyanakkor van még néhány érdekeltsége Balogh Radosztinának. Saját tulajdonú ingatlan bérbeadásával, üzemeltetésével foglalkozik a 2015-ben létrehozott VEKASZO Kft. Az elmúlt pár évben fixen 11,16 millió forint árbevélt tudott elkönyvelni a társaság. Az üzletasszony talán legrégebbi cége a 2008-ban alapított VEKAL Kft., mely lábbeli-, bőráru-kereskedelemmel foglalkozik, de a tevékenységi körök között szerepel még egyebek mellett a hajó, repülőgép ügynöki nagykereskedelme is. A jelek szerint azonban sem 2017-ben, sem 2018-ban nem volt már érdemi tevékenység, hiszen sem ráfordításokat, sem bevételt nem könyvelt el a cég. 2010-ben alapította a Három Sziget Kalandparkot is, melynek fő tevékenysége egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység. Az elmúlt néhány évre nem lehet panasz ennél a társaságnál, hiszen bőven százmillió forint feletti árbevétel folyt be a kasszába, amiből a végén maradt pár millió forint tiszta nyereség is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!