2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az SK On Hungary Kft. akkumulátorgyára melletti tesztüzemnél az összeadódó környezeti hatásokat sem vizsgálták.

Az iváncsai akkumulátorgyár beruházási területén a minap újabb üzem létesítését engedélyezte a Fejér Vármegyei Kormányhivatal. A létesítményről eddig szinte semmilyen információ nem látott napvilágot, csupán a kormányhivatal honlapját böngészve lehet ráakadni az engedélyezési eljárás dokumentumaira. A tesztelőüzem megépülésével további zaj- és légszennyező forrásokkal bővül az iváncsai ipari park – holott a nyár óta működő akkugyár elviselhetetlennek ítélt zaja miatt eleve nagy az elégedetlenség a falu lakói körében - írja az Átlátszó. 

Az SK On Hungary Kft. iváncsai telephelyén létesítendő új egység hangsúlyozottan nem a meglévő akkumulátorgyár része lesz, hanem egy önálló létesítmény. Ugyanakkor az új üzemre éppúgy az a kiemelt beruházásról szóló kormányrendelet vonatkozik, mint ami az iváncsai ipari parkban épült akkumulátorgyárra. Az új létesítményben „cellák és modulok biztonsági és megbízhatósági bevizsgálását, minősítését tervezik” – olvasható az európai validációs központ (Global Validation Center) engedélyezéséhez készült, Generisk Kft. által készített  előzetes vizsgálati dokumentációban.  

A nagy gyár mellett egy tesztüzem is épül. Fotó: SK Hungary
A nagy gyár mellett egy tesztüzem is épül. Fotó: SK Hungary

Az új üzem nemcsak az iváncsai gyárból, hanem egész Európából fogadhat majd bevizsgálásra akkucellákat és -modulokat. Az üzemben többféle eljárással fogják vizsgálni a tesztpéldányokat – többek közt magasról leejtik, átszúrják, roncsolják, hősokknak és légnyomás-próbának teszik ki őket –, végül az összeset megsemmisítik. Iváncsán évente körülbelül 124 ezer cella és modul bevizsgálását tervezik, a keletkező évi négyezer tonna hulladék elszállítását pedig az Éltex Kft. fogja végezni. 

A cikk szerint mindehhez az engedélyező hatóságok nem tartották szükségesnek részletes környezeti hatásvizsgálati és katasztrófavédelmi eljárás lefolytatását. Bár az SK On Hungary Kft. akkumulátorgyára és az új tesztelő üzem ugyanazon a helyrajzi számon létesül, az összeadódó környezeti hatásokat sem vizsgálták.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!