3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ahogy beköszönt a tél, az ember jóval kevesebb időt tölt a szabadban. Bár a jó egészségi állapotnak örvendő lovak alapvetően jól bírják a hideget, a gondozásukról akkor sem szabad megfeledkezni, amikor kevésbé van kedvünk kimozdulni.

Megfelelő mennyiségű és minőségű takarmányt kell biztosítani a lovak számára. A lesoványodott állatok vérkeringése ugyanis lelassul, az izomszegény testrészek könnyen áthűlhetnek és akár el is fagyhatnak. Az állatok élelemmel és ivóvízzel való ellátása ugyanakkor nem elegendő.

Ugyanúgy biztosítani kell számukra a megfelelő életkörülményeket, mint az év többi időszakában. Az AnivetDirect lovak gondozásához szükséges eszközök széles tárházát kínálja megvásárlásra. Ebben a webáruházban gyakorlatilag minden beszerezhető, amire ezen állatok tartásához szükség lehet.

Biztosítani kell a lovak számára a mozgási lehetőséget

Az istállóban lehetővé kell tenni a lovak számára, hogy tudjanak mozogni. Egyszer az egyik, máskor a másik oldalukat akarják az állatok az istálló ajtaja felé fordítani. Ha erre nincs terük, akkor az egészségi problémához vezethet.

A lovak télre vastagabb szőrzetet növesztenek, így védekeznek a hideg ellen. A testük ugyanakkor munka után nehezebben is szárad meg. Hajtást követően jó gyakorlat hagyni őket sétálni 15 percet, így könnyebben megszáradnak.

A fent említett webshopban kapható KERBL regenerálógél alkalmazása azért javasolt, mert lehűti, pihenteti és ellazítja a lovak szalagjait és az inakat. A gél gazdag ásványi anyagokban, és frissítő gyógynövény-kivonatokat tartalmaz.

A túl hideg és a túl meleg istálló sem jó

Az egészséges, fiatal lovak jól tűrik a hideget. A beteg, idős állatokat viszont érdemes lótakaróval védeni. Ha pedig extrém hidegre fordul az időjárás, akkor a többi egyed is kaphat lótakarót.

Az istálló hőmérsékletét érdemes hőmérővel rendszeresen ellenőrizni, nem szabad csak az érzékszerveinkre hagyatkozni. A lovak ugyanakkor sokkal nehezebben viselik a meleget, mint a hideget. Ha túlzásokba esünk, könnyen olyan meleg lehet az istállóban, amiben az állatok kényelmetlenül érzik magukat és stresszesek lesznek. Gondoskodni kell az istálló megfelelő szellőztetéséről is.

Ügyelni kell az istálló tisztán tartására

A lovak anyagcseréje nem meglepő módon télen is működik, hiszen a medvékkel ellentétben nem alszanak téli álmot. A trágya eltávolítása trágyatoló segítségével hatékonyan és gyorsan megoldható. Íves és egyenes trágyatolók szintén rendelhetők az AnivetDirect webshopjából.

A telepi higiéniához nélkülözhetetlen a csizmamosó. Így meg lehet előzni a kórokozók behordását az istállóba és az etetőbe. A szóban forgó webáruházból trágyalapátot akár nyéllel együtt is lehet vásárolni, de különféle seprűket is be lehet szerezni. A szalmázáshoz, trágyázáshoz, silózáshoz három-, négy-, öt-, illetve hatágú villát is lehet vásárolni.

Számos más lóápolási, lótartási terméket forgalmaznak még, érdemes szétnézni az oldalukon!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!