2019. július 9. 10:05
mfor.hu

Pont, ahogy azzal Orbán Viktor pár éve "viccelődött." De más kisvasutakat is fejlesztenének, két év alatt 12 milliárdból egy friss előterjesztés szerint, melyet a hvg.hu szerzett meg.

Két év alatt 12 milliárd forintnyi közpénzből fejleszthetik az ország kisvasút-vonalait, írja a hvg.hu egy, a birtokukba jutott titkos előterjesztés alapján. A „turisztikai célú keskeny nyomközű kisvasutak fejlesztésének II. üteméről” szóló friss, júniusi anyagot Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke, valamint a kerékpározásért és aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz.

A felcsúti kisvasút. (Fotó: MTI) A felcsúti kisvasút. (Fotó: MTI)

Volt már ilyen: a fejlesztés I. üteméről szóló kormányhatározatot még 2017-ben fogadta el a kormány, amely ennek megvalósítására 10 milliárd forintot adott. A mostani dokumentum szerint a folytatásban összesen 12,28 milliárd forintból valósítanák meg az újabb pályák és szerelvények felújítását, illetve cseréjét, 2020-ban 4,6 milliárd jutna pályafelújításra, 1,5 milliárd járművekre, 2021-ben 5,3 milliárd menne pályafelújításra, 782 millió pedig járművekre.

Az előterjesztés azzal érvel a projekt mellett, hogy a kisvasutazás „közkedvelt, aktív kikapcsolódási forma a családok számára”, illetve élénkíti a turizmust, generációkat mozgat meg, és attrakciókat köt össze. Felvetik, hogy ennek kapcsán a költségeket csökkentené, és egyben a hazai vasúti járműgyártást is fellendítené „egy kisvasúti járműcsalád kifejlesztése”, vagy „esetleg prototípus járművek legyártása és hatósági engedélyeinek megszerzése.”

Ha átmegy a javaslat, akkor az is változna, hogy a kisvasutakat Széchenyi Pihenőkártyával is igénybe lehetne venni, ennek mikéntjét a pénzügyi tárcának kell kidolgoznia. 

„Ha támadják a kisvasutat, akkor meg kell hosszabbítani Bicskéig, és ha akkor is támadják, akkor meg Lovasberényig”

- mondta Orbán Viktor még 2015-ben, a feltámasztott felcsúti kisvasút átadásakor. Támadták is eleget, hiszen alig van rajta utas, így viszont jön a beígért reakció, a javaslatban ugyanis felvillantják a majdani III. ütem két fő beruházását, a Válvölgyi – felcsúti – kisvasút fejlesztését és a Salgótarján–Salgóbánya „komplex fejlesztését.”

A felcsúti kisvasutat egyrészt egy Bicske–Felcsút, másrészt egy Alcsút–Vértesacsa–Lovasberény vonalszakasszal hosszabbítanák meg. Az előkészítése javában zajlik, a tervezési feladatokra az I. ütemre szánt 10 milliárdos keretből fordítottak (köz)pénzt, csak ez az előkészítési munka eddig 246,5 millió forintba került.

Salgótarjánban egy hegyi kisvasutat építenének meg, amely "a megyei jogú város városközpontjából indulva, valós vonzerővel rendelkező turisztikai attrakciókat felfűzve" érne el Salgóbányára. A javaslat szerint a vonatpálya melletti „attrakciók átélhetővé és megérthetővé teszik az egykori Salgótarján környéki bányászatot."

Két olyan vonalszakasz is van viszont, melyről a nagy fejlesztések közepette lemondanak: Debrecenben a nagyállomási bekötés, valamint a Nagycenk–Fertőd-kisvasút. Azért álltak el az eredeti elképzeléstől, mert a megvalósíthatósági tanulmányok szerint ezeknek a megépítése „aránytalan költségekkel járna."

(hvg.hu)

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.