3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Suzuki japán járműgyártó 2030-ig öt elektromos modell bevezetését tervezi az autóipar zöld átállása jegyében, a Magyar Suzuki törekvése, hogy ezek gyártásában az esztergomi gyár is részt vegyen - mondta Maszato Acumi (Atsumi Masato), a Magyar Suzuki Zrt. vezérigazgatója szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

A cég vezetője az elmúlt év tevékenységét értékelve kiemelte: a Suzuki a magyar gazdaság megbízható szereplője volt a nehéz gazdasági feltételek közepette, a biztonságos és stabil működésre összpontosítottak. A cég 55 millió eurót fordított fejlesztésekre, az idén 75 millió eurót terveznek. Emlékeztetett: a tulajdonos az alapítás óta 2 milliárd eurót fordított beruházásokra, írta az MTI.

A vállalat közleménye szerint az idén is folytatódik az esztergomi gyár többmilliárd forintos fejlesztése. A beruházások a technológia és a berendezések fejlesztésre, automatizálásra, illetve dekarbonizációra (pélfául  hulladékhő hasznosítás) fókuszálnak a lökhárító-, festő- és hegesztőüzemekben.

Tavaly is jól futott a Suzuki
Tavaly is jól futott a Suzuki
Fotó: Depositphotos

Krisztián Róbert vezérigazgató-helyettes arról számolt be, hogy a Suzuki nagyon jó évet zárt 2023-ban, az első félévben jelentkező kapacitáskiesést és autóhiányt a második félévben sikerült pótolni. A termelés 24,3 százalékkal nőtt, 160 338 Vitarát és S-Cross-t gyártottak, 88,5 százalék hibrid modell volt.

Jól teljesítettek a Suzuki modelljei az értékesítésben is. Az esztergomi gyár globálisan 161 763 autót szállított ki öt kontinens 123 országába, 156 213 esztergomi gyártású volt. Az eladott járművek 92 százaléka ment exportra.

Magyarországon 12 167 új Suzuki került forgalomba, ebből 10 957 esztergomi gyártású volt. A márka piaci részesedése 11,3 százalék a magyarországi újautó-piacon.

A vezérigazgató-helyettes elmondta azt is, hogy a Magyarországon eladott járművek fele céges, fele magánvevőhöz került.

Krisztián Róbert jelezte, hogy az idén 130 ezer az értékesítési terv, az előző évihez képest mérsékeltebb, mivel az idén sikerült feltölteni a készleteket a kereskedőknél.

A vezérigazgató-helyettes kitért arra, hogy a Suzuki motor üzletága 372 járművet adott el, ez 19 százalékos növekedés. A hajómotorokat és -alkatrészeket gyártó marine üzletág is bővülésről számolt be, 497 eladott hajómotorral.

A pénzügyi eredményeket Fejesné Gyurján Ildikó HR-ért, pénzügyekért, informatikáért felelős operatív igazgató ismertette.

Tájékoztatása szerint a Magyar Suzuki Zrt. nettó árbevétele 2,871 milliárd euró volt 2023-ban, 33,9 százalékkal nőtt. A belföldi értékesítés 272,6 millió eurót, az exportértékesítés 2,598 milliárd eurót tett ki. Az adózás utáni eredmény 141,7 millió euró volt.

A cég osztalékot nem fizetett, a nyereséget az eredménytartalékba helyezik.

A tervek szerint a Magyar Suzuki Zrt. az idén 130 ezer autót értékesít, az import mintegy 5 ezer darab lesz. A tervezett árbevétel eléri a 2,3 milliárd eurót.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!