Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Baka F. Zoltán Baka F. Zoltán

A Sármelléki Repülőtér eszközeit tulajdonló SGH Aviation Zrt. törzstőkéje 128,282 millió forinttal csökken.

A cikk eredetileg laptársunk oldalán, a Privatbankar.hu-n jelent meg.

A Sármelléki Repülőtér eszközeit birtokló, Széles Gábor nagyvállalkozóhöz köthető SGH Aviation Kft. tőkéjének leszállításáról döntött a tulajdonos, a szintén ehhez az érdekkörhöz tartozó SGH Vagyonkezelő Kft. - derül ki a Cégközlönyből.

 

Hévíz-Balaton Airport repülőtér (Fotó: MTI / Varga György)
Hévíz-Balaton Airport repülőtér (Fotó: MTI / Varga György)

Az Aviation törzstőkéje az eddigi 243 millió forintról 114,718 millió forintra csökken, ezzel arányosan pedig a saját tőkéje 680 millió forinttal 608,095 millió forintra száll le. A közlöny szerint a tőkeleszállítás oka tőkekivonás.

Az események nagyjából egyidőbe estek a magyar állam tulajdonszerzésével a Hévíz-Balaton Airport Kft.-ben. Fontos, hogy az Aviaton a reptér infrastruktúrájában érdekelt, a Hévíz-Balaton pedig a reptér üzemeltetője. Köztük tehát nincs tulajdonosi átfedés, bérbeadóról és bérlőről van szó.

A Hévíz-Balaton egészen őszig a helyi önkormányzat tulajdonában volt, de a nyáron az a döntés született, hogy a magyar állam tulajdonosként megjelenik a cégben. Ez a novemberi dátumú bejegyzések szerint meg is történt, a 90 százalékos értékű tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. gyakorolja.

Korábban arról szóltak a hírek, hogy ezeket a jogokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda alá tartozó Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) fogja gyakorolni, de a cégnyilvántartások szerint erre a feladatra végül a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszterhez tartozó MNV Zrt.-t jelölték ki.

A tulajdonszerzésről szóló kormányhatározat augusztus 12-én jelent meg a Magyar Közlönyben. Ebben az áll, hogy "a kormány az állami támogatások felhasználása hatékonyságának növelése, ellenőrizhetősége, valamint a stratégiai fontosságú turisztikai ágazat fejlesztésének elősegítése érdekében egyetért Hévíz Város Önkormányzatának a HÉVÍZ-BALATON AIRPORT Korlátolt Felelősségű Társaságban fennálló 90 százalékos társasági részesedése magyar állam általi megvásárlásával".

A határozat értelmében 114 149 000 forintban állapították meg a részesedés vételárát, amit független vagyonértékelő határozott meg. A kifizetés az MNV bevonásával történt - elképzelhető, hogy még ezt a helyzetet rögzíti az aktuális cégnyilvántartás, és később ruházzák át az MTÜ-re a tulajdonosi jogot.

A Hévíz-Balaton tavaly 541 ezer forintor adózott eredménnyel zárt, az idei számokat pedig biztos nagyon érzékenyen fogja érinteni a koronavírus-járvány. A turisztikai szezon igazából augusztusban tudott elindulni, és kérészéletűnek bizonyult. Közben folynak a fejlesztések a repülőtéren, hogy 2021-ben már korszerűbb körülmények között tudják fogadni és indítani a gépeket.

Az SGH Aviation valamivel jobb alapokról várta a 2020-as évet, tavaly 9,4 millió forint adózott eredményt értek el. Az anyacégnél, az SGH Vagyonkezelőnél pedig végképp nem lehetett ok panaszra: 2019-ben 2,5 milliárd forint lett az eredményük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.