<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Előbb a Facebook, majd a héten a Google is bejelentette, hogy dollármilliárdokért száll be India leggazdagabb embere, Mukesh Ambani üzletébe, a Jio Platformsba, amely a Reliance Industries vállalatcsoport része.

Ahogy laptársunk, a Privátbankár.hu írta, a Google 4,5 milliárd dollárért 7,7 százalékos részesedést vásárol az indiai cégben. A Facebook áprilisban vett 5,7 milliárdért részvényeket, valamint így tett tucatnyi komoly befektető, a Silver Lake-től, a KKR-en és a Vista Equityn át a szaúdi Public Investment Fundingig is. Így a 388 millió előfizetővel rendelkező Jio már 20 milliárd dollárnyi befektetést húzott be az elmúlt pár hónapban.

Igaz, a Google beszállását némileg elhomályosította az a fejlemény, hogy a Saudi Aramco energiaóriás 20 százalékos részvényvásárlása a Reliance Industries olajfinomítójába tovább késik. A tavaly bejelentett vásárlás feltétele az volt, hogy a 20 milliárd dolláros nettó adósságot nullára kellene levinni. Ambani szerint ez sikerült is, főleg a digitális cégeibe áramló milliárdok révén.

A Reliance elmúlt egy évben kötött üzletei a Google-deal nélkül (Forrás: Financial Times)A Reliance elmúlt egy évben kötött üzletei a Google-deal nélkül (Forrás: Financial Times)

Bár a felek fenntartják az üzlet lefolytatásra vonatkozó szándékukat, az ügyet ismerő bennfentes a Financial Timesnak úgy nyilatkozott, hogy szükség lesz restrukturálni a megállapodást, és figyelembe kell venni a Saudi Aramcóra nehezedő pénzügyi nyomást, amely az olaj iránti kereslet összeomlásából és az olajárak beeséséből adódik. 

Míg Ambani energiacégei szenvednek, a Jio a digitális szolgátatásokra tesz, a szélessávú elérésektől az e-kereskedelemig szinte mindent. 2016-os alapítása óta a különböző platformjainak már közel 400 millió előfizetője van. Indiában az ország legnagyobb mobilszolgáltatója (Reliance Jio) mellett fizetési szolgáltatásokat (JioMoney), online kereskedelmi hálózatot (JioMart) és egy nagy csomó digitális alkalmazást (JioApps) is kínál - írta a bitport.hu szakportál. A legújabb platformja a Zoommal konkurálni kívánó "JioMeet videokonferencia-alkalmazás, amely nem csak lemásolja a Zoom vagy a Google Meet meghatározó funkcióit, de teljesen ingyenesen igénybe vehető, nincsenek előfizetéshez kötött funkciói".

A bitport szerint Indiában is a legnépszerűbb videokonferencia-alkalmazás a Zoom, amelynek júniusban 35 milllió aktív felhasználója volt, szemben a márciusban mért 4 millióval. "A JioMeet most ezt a piacot kaszálná le egy olyan szolgáltatásplatform ingyenes elemeként, ami összességében mindössze havi 2 dollárnak megfelelő díjért kínál több ezer mozifilmet és sorozatot, több mint 500 tévécsatornát, zenei streaming szolgáltatásokat és rengeteg más alkalmazást a Jio több száz millió előfizetőjének."

A Jio előfizetői számának növekedése (Forrás: Financial Times)A Jio előfizetői számának növekedése (Forrás: Financial Times)

A Reliance bejelentette azt is, hogy 5G szolgáltatást is tesztel, amellyel már a jövő évben piacra léphet.

A Google már 2014 óta igyekszik betörni az indiai piacra, ami érthető, hiszen a világ második legnépesebb országa, 1,35 milliárd potenciális fogyasztóval. A Google vezére, Sundar Pichai maga is indiai származású, és a cég a héten közölte azt is, hogy mintegy 10 milliárd dollárt szándékoznak befektetni Indiába. Pichai szerint a Jioval jobb esélyeik vannak, mint egyedül lennének, és az együttműködés eredményeképp sokkal nagyobb mértékben érik el azt a több százmillió indiait, akiknek nincs okostelefonjuk.

A befektetésnek politikai jelentősége is van, hiszen az Egyesült Államoknak igen feszült a viszonya Kínával, amelynek cégei - a Xiaomi, a Vivo és az Oppo - viszont 60 százalékos részesedéssel bírnak az indiai telefonkészülék-piacon. Ráadásul, India és Kína között szintén nő a feszültség, nem véletlen, hogy

Ambani Donald Trump elnök februári látogatásakor úgy mutatta - és mutathatta - be cégét, mint az egyetlen olyan hálózatot, amelynek nincs kínai összetevője.

Kiváló, tegyünk ajánlatot - reagált  a Financial Times szerint Trump rögtön pozitívan Ambani szavaira.

A Jio üzleteiben járatos szakértő szerint a cég hihetetlenül ambiciózus, mintha a Vodafone, a Tencent és telefongyártó összeállt volna, és végrehajtotta azt a technológiai ugrást, ami keveseknek sikerült.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Ambani 2005-ben vette át apja olajcégeit, és azóta a Reliance Industries benyomult a kiskereskedelembe, a telco szektorba, a digitális világba a streaming és fizetési platformjai révén.

Robert Smith, a Vista alapítója és elnöke szerint a Jio sikerre volt ítélve, mert Ambani jól látta meg, milyen iparágak felé kell fordulnia, és India digitális átalakulása éppen a Jio nyújtotta szolgáltatásokon keresztül valósul meg.

Ambani szerint a Jio öt éven belül leválik az anyacégről és tőzsdére megy.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.