<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A laptopok akkumulátorai évről évre jobbak, ám még mindig nem bírják örökké a gyűrődést. Ha szeretnéd kihasználni a laptopodnak azt a funkcióját, ami a legnagyobb erénye, nevezetesen hogy bárhol és bármikor használható, akkor nem érheted be akármilyen akkumulátorral.

Ha már nem vagy csak alig néhány percet tud akkumulátorról működni a géped, akkor mindenképpen cserélned kell az aksit. Nagy kérdés, hogy ilyenkor utángyártottat éri-e meg venni, vagy drágábban, de új gyárit? Melyiktől mit lehet elvárni? Ezekről lesz most szó!

 

Így hal el az akkumulátor

Egy gyakran használt laptop bizony gyakran is merül le. Jó tudni, hogy egy lemerülés és egy feltöltés némi degradációval jár. Normál esetben ez olyan minimális, hogy észre sem veszi az ember. Persze egy ponton már feltűnhet a dolog, például ha egy óráig sem bírja áramforrás nélkül.

A dolog odáig fajulhat, hogy végül már csak percekig bírja a laptop pusztán akkumulátorral, s egy ponton meg sem jelenik a figyelmeztetés, hogy lemerül az akku, csak kikapcsol a gép. A végső stádiumban csak akkor lehet beindítani a laptopot, ha hálózati áramforráshoz kerül csatlakoztatásra. Ez veszélyes, hiszen ha kicsúszik a töltő, akkor minden mentetlen dolognak búcsút kell inteni. Lehet, hogy éppen órák óta küzdesz valamivel, és egyszer csak kárba vész minden munkád.

Ha kíváncsi vagy, hogy milyen a laptop akkumulátorod állapota, akkor egy diagnosztikai programmal meg tudod állapítani. A magyar AIDA64 is ezt a célt szolgálja.

Melyik éri meg jobban: a gyári vagy az utángyártott akkumulátor?

Ha gyári új akkumulátorokat vásárolsz, akkor biztos lehetsz abban, hogy azt a gyártó ugyanolyan minőségben állította elő, mint a gépedbe eredetileg beszerelt aksit. Ezek csak új cellákat tartalmaznak.

Az utángyártott akkumulátor nem feltétlenül készül olyan gyárban, amit felügyel a gyártó, azonban ezek is új cellákból készülnek. Az utángyártott aksik azonban általában jóval gyengébbek, mint a gyáriak. A rendkívül olcsó modellek valószínűleg annyit is érnek, mint amit kérnek értük, nem sokat. Néhány utángyártott akkumulátor egészen jó, megközelítőleg olyan jó teljesítményre képes, mint a gyári, ám ha van rá büdzséd, akkor mindenképpen érdemes a gyári akkumulátornál maradni.

Mindenképpen ügyelj arra, hogy ha laptop akkumulátort vásárolsz, megbízható helyről tedd azt. Az aksik ugyanis akár tűzveszélyesek is lehetnek, ha nem megfelelő minőségben készülnek el.

Ezekre az adatokra nézz rá mindenképpen

Akár online, akár fizikai üzletben vásárolsz, van néhány adat, amire muszáj ránézned a vásárlás előtt. A feszültségtől, a kapacitástól, valamint a teljesítménytől függ az akkumulátor teljesítménye. Ezeket megtalálod a mostani laptop aksidon is.

Nem kell feltétlenül ugyanilyen teljesítményű laptop akkumulátort venned, mint a mostani, ám arra ügyelj, hogy kompatibilis legyen a gépeddel. A termékek adatlapján vagy dobozán fel szokták tüntetni, hogy milyen gépekkel vagy szériákkal kompatibilisek. A teljesítménye pedig attól fog függeni, hogy a fenti értékek mekkorák.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.