4p

A gin eddig a viszonylag elhanyagolt alkoholok között szerepelt. Ez nem is csoda, hiszen Magyarországon a legtöbbet fogyasztott szeszfélék közül a gyomorkeserűk, a vodka és a pálinka került ki eddig győztesként. Egy ideje azonban valami beindult, és egyre több jó minőségű gint ihatunk az ország különböző pontjain, és ezért egy vállalat nagyon sokat tett. Ismerd meg te is Agárdi Pálinkafőzdét, ahol nem csak díjnyertes pálinkák készülnek, hanem ginben is erősek.

A magyarok kedvenc alkoholjai

A tavalyi alkoholvásárlási statisztika eredményei alapján a magyar lakosság 89 milliárd forintot hagyott ott a boltok kasszáiban, hogy különböző szeszesitalokat vásároljon. A legnépszerűbb ital listáján a gyomorkeserűk állnak, őket követi a vodka, és a pálinka. A gin vásárlók csak a költés 1%-át teszik ki, de ez még is nagyon kimagasló szám, hiszen az előző évekhez képest 44%-kal nőtt meg a vásárlók kedve a gin iránt. És erről valószínűleg az Agárdi Pálinkafőzde is tehet, akik 2017-ben meglátták a fejlődési lehetőséget abban, hogy a pálinkák mellett más italok felé is elkezdjenek kísérletezni.

A Velencei-tó mellett Agárdon található az a gyümölcsösökkel körbeölelt hely, amelyet cigánymeggy, kajszibarack, szilva, cseresznye és sok más gyümölcs illata leng be. Itt, a Sreiner tanyán készülnek az Agárdi Pálinkfafőzde híres pálinkái, immáron 15 éve. A magyar pálinka presztízsének megóvása érdekében korlátozott mennyiségben készülő, kézzel palackozott, sorszámmal ellátott Agárdi pálinkák a legjelentősebb hazai és nemzetközi megmérettetéseken több mint 300 díjat hozott már a főzdének.

A gin térhódítása Nyugaton, és Magyarországon is

2018 őszén debütált az Agárdi Pálinkafőzde három új terméke, melyben találunk egy gint (Agárdi Hungarian Dry Gin), egy whiskyt (Agárdi Single Malt) és egy rumot (Agárdi rum) is. A főzde tulajdonosai előzőleg sokáig vizsgálták a külföldi piacot, amin jól látszott, hogy a gin az utóbbi idők egyik legkedveltebb itala lett a nemzetközi trendeknek megfelelően. A gin tonikot világszerte imádják a koktélbárok vendégei, és ezt az eladási adatok is igazolják – a gin kiskereskedelmi szegmensben előre tört.

Ha az országhatáron kívülre kacsingatunk, a ginkultúra például hatalmasat nőtt tőlünk nyugatra, nagy a választék, kisebb főzdék is készítenek gint, egy nagyon izgalmas világ ez. A termelő a gyógynövények kiválasztásával tudja a saját elképzelésére formálni ezeket a termékeket. De ugyanez van a rumnál is. Reneszánszát éli, és remélem, hogy ez előbb-utóbb hozzánk is begyűrűzik, és egyre több rumtípus lesz kapható.” – mondta Vértes Tibor az Agárdi Pálinkafőzde társtulajdonosa és főzdemestere.

A piac növekedése miatt az Agárdi Pálinkafőzde egy külön gin-portfóliót is létrehozott. Vértes Tibor azt is elárulta, hogy kétéves fejlesztés volt, mire eljutottak ahhoz a keverékhez, amely a ginek palackjába került. Az alkohol és a boróka egyvelegéből elkészülő italhoz rengeteg fűszer szükséges, ami meghatározza a gin karakterét, és végső ízét. 2018 májusára elkészült a két karakteres, de eltérő stílusú desztillált párlatuk: a Gipsy Gin és Chameleon Gin.

A ginek 17 fajta gyógynövényt tartalmaznak. Jellegzetes bennük a boróka és a levendulavirág, de emellett megfigyelhető a citrusos aroma, amit mesterien egészít ki a hazai kamilla, és az aszalt gyümölcsök tökéletes harmóniája. Ez a komoly és testes ital önmagában és tonikkal is tökéletes fogyasztható. Alkoholtartalma 43% és 500 ml-es kiszerelésben érkezik a megrendelők polcaira, onnan pedig a poharaikba, hogy azt tonikkal, vagy anélkül elfogyasszák.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!