<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A BDPST Group megvásárolja a Gránit Bank többségi tulajdonjogát.

A Gránit Bank közleménye szerint új befektetővel erősödik a pénzintézet tulajdonosi struktúrája:

a BDPST  Zrt. megvásárolja a bank részvényeinek 57 százalékát.

Mindez nem jelent változást a bank stratégiai célkitűzéseiben és üzleti modelljében, a bankot változatlanul  Hegedüs Éva elnök-vezérigazgató (egyúttal a Magyar Bankszövetség elnökségi tagja) irányítja.

A BDPST Zrt. azt közölte, hogy a jogszabályoknak megfelelően benyújtotta a tranzakció zárásához szükséges pénzügyi felügyeleti engedély iránti kérelmet a Magyar Nemzeti Bankhoz, az elbírálás folyamatban van.

Cégcsoportunk elkötelezett pénzügyi befektetőként hosszú távon kívánja támogatni a Gránit Bank üzleti stratégiáját. Tőkeemelés formájában biztosítani kívánjuk a bank további dinamikus növekedéséhez szükséges tőkét. A BDPST Group célja, hogy a befektetéssel tovább diverzifikálja a cégcsoport tevékenységét. Hiszünk a Magyarországon, de globálisan is átalakuló pénzügyi szektor üzleti lehetőségeiben, ezért is kerestünk olyan befektetést, ahol a jövő sikereinek zálogát jelentő digitális szemlélet már adott

– emelte ki Tiborcz István, a BDPST Group tulajdonosa, aki egyben Orbán Viktor miniszterelnök veje.

Tiborcz István (Fotó: MTI)
Tiborcz István (Fotó: MTI)

Az új tulajdonos deklarálta, hogy további tőkeemelést kíván megvalósítani a Gránit Bankban, tervei hosszú távúak. Emellett támogatja a bankban megvalósuló Új Munkavállalói Résztulajdonosi Program indítását is.

A pénzintézet közleményében ismerteti az idei év eredményeit is. Mint írják, a Gránit Bank 2010 májusában, zöldmezős bankként kezdte meg tevékenységét,

mérlegfőösszege az alapítás óta a kilencvenszeresére nőtt, az év végére annak nagysága eléri a 700 milliárd forintot, így mára a bank Magyarország leggyorsabban növekvő hitelintézetévé vált.

A hitelek és a kötvények együttes összege meghaladja a 300 milliárd forintot, a bank ügyfélszámláinak száma meghaladja a 83 ezret, a költséghatékonysági mutató kétszer jobb a hazai bankszektor átlagához képest (működési költség/mérlegfőösszeg mutatóban), a nem teljesítő hitelek (NPL) rátája 0,03 százalék, amely kiemelkedő érték a hazai és nemzetközi szinten egyaránt.

A Gránit Bank eredményeit a jó időben megválasztott üzleti modellnek, az innovációra épülő lakossági pénzügyi szolgáltatásoknak és az ezzel párhuzamosan megvalósuló konzervatív hitelezési sztenderdeknek köszönheti,

idézi Hegedüs Évát, a Bank elnök-vezérigazgatóját a közlemény. 

A bank ebben az évben is számos innovációval jelentkezett, élen járt a környezettudatos, fenntartható pénzügyi megoldások fejlesztésében és a MasterCarddal együttműködve bevezetett, a mobilbanki applikációba integrált Öko Kalkulátor világelsőséget jelent számára. Új alapokra helyezte a jelzáloghitelezést, lehetővé tette a teljesen online hiteligénylési folyamatot, amelynek köszönhetően közel 50-szer nagyobb nagyságrendben fogadott be a Bank hitelkérelmet, mint egy esztendővel ezelőtt.

A bank

lakossági betétállománya 24 százalékkal bővült, a hitelezési tevékenység, mind a lakossági, mind a vállalati szektorban két számjegyű növekedést ért el.

A közlemény kitér arra is, hogy a bank Közgyűlése döntött

egy új, 16,7 milliárd forintos Munkavállalói Résztulajdonosi Programról, amely egyfelől erősíti a kulcsmunkavállalók érdekeltségét a részvényesi érték növelésében, másfelől jelentősen bővíti a bank tőkéjét: a saját tőke 40 milliárd forint fölé emelkedik.

Mind a két tranzakció zárásához szükség van a Magyar Nemzeti Bank engedélyére és megállapodásokra harmadik felekkel.