7p

A három nagybank egyesüléséből gründolt MBH Bank után a hétvégén a magyar biztosításközvetítői piac valaha volt legnagyobb fúzióját vezényelte le a leggazdagabb magyar által felerészben tulajdonolt Hungarikum Alkusz Cégcsoport.

A piacvezető Hungarikum Alkusz Cégcsoport öt tagvállalata – a HUNInsurance Kft., a HUNInsurtech Kft., a HUNPartner Kft., a HUNPénzügyi Tervező Kft., valamint a HUNRisk.hu Kft.  – egyesült a Hungarikum Biztosítási Alkusz Zrt.-vel. Az egyesüléssel Magyarország legnagyobb és legeredményesebb, 100 százalékban hazai tulajdonú biztosítási és pénzügyi szolgáltató vállalata jött létre.

Mészáros Lőrinc tulajdonostársa a Hungarikumban: Keszthelyi Erik. Fotó: Hungarikum
Mészáros Lőrinc tulajdonostársa a Hungarikumban: Keszthelyi Erik. Fotó: Hungarikum

Az egyesüléssel egyidőben a Hungarikum Alkusz 12 pontot tartalmazó javaslatcsomagot állított össze a piacot felügyelő szervezetek részére annak érdekében, hogy közösen lássanak neki a biztosítási piac évtizedek óta szükséges radikális fejlesztésének.

A piac és a piacvezető

Míg a TOP 20 alkusz értékesítési árbevétele átlagosan 14 százalékkal nőtt 2022-ben az egy évvel korábbihoz képest, addig a Hungarikum Alkusz Cégcsoport forgalombővülése ugyanezen időszakban a 24 százalékot is meghaladta. 2022-ben a cégcsoport több mint 17,5 milliárd forint árbevétellel zárta az évet, ami mintegy 430 százalékos növekedést jelent a 2018-as évhez képest. Ezzel a Hungarikum Alkusz piaci részesedése kiemelkedő, közel 20 százalékos. 2023 első öt hónapjában az árbevétele meghaladta a 9,3 milliárd forintot, időarányosan 28 százalékos növekedést produkálva 2022 azonos időszakához képest.

Előbb a banki, most a biztosítási piacon nőtt nagyra Mészáros Lőrinc érdekeltsége. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Előbb a banki, most a biztosítási piacon nőtt nagyra Mészáros Lőrinc érdekeltsége. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A társaság piaci jelentőségét jól mutatja, hogy együttműködésért felelős Partner Programjához az elmúlt 4 évben 24 alkusz és 6 függő tanácsadói csoport csatlakozott, tanácsadói létszámuk meghaladja a 350 főt, dealeri hálózatuk pedig mintegy 100 kereskedőpartnerrel dolgozik együtt és összesen több mint 400 ezer szerződést kezel. A Partner Program teljes körű védőhálót, jogszerű működést, stabil adminisztrációs hátteret és erős érdekképviseletet biztosít a hozzá csatlakozó alkuszok és többesügynökök részére.

Kihívás az online piacon  

A tagvállalati fúzióval egyidőben a cégcsoport 2023. július 1-jétől új arculattal és aktív kommunikációs jelenléttel még tovább erősíti a Hungarikum Alkusz márkanevet a hazai piacon. 

A társaság két és féléves intenzív fejlesztési munka után idén szeptemberben az online biztosításközvetítő piacra is megérkezik, és a biztosítási szektorban a digitalizáció új szintjét valósítja meg Magyarországon. Célkitűzése, hogy három éven belül legalább 1 millió ügyfél szerződését kezelje digitális felületein keresztül, technológiai fejlesztései révén folyamatos kapcsolatot építsen ki ügyfeleivel, hogy a lehető legtöbb figyelmet tudja fordítani a biztosítási igényeik megértésére és megoldására. A biztosítási ismeretek hiányának pontos feltérképezésével és célzott edukációval ugyanis jelentősen javítható a magyar társadalom pénzügyi tudatossága! 

Kiút a képzés

Ezzel párhuzamosan hatalmas szüksége van a biztosítási szektornak a fiatal tehetségek bevonzására, ugyanis a szakma átlagéletkora 55 év, a 30 év alatti biztosítási tanácsadók aránya pedig mindössze 7 százalék. Többek között ezen iparági kockázatot (is) felismerve a magyar biztosítási piacon a Hungarikum Alkusz elsőként kezdeményezte a felsőoktatási intézményekben a biztosításszakmai képzés elindítását, melynek eredményeképpen a győri Széchenyi István Egyetemen ez év szeptemberében el is indul a két féléves biztosítási és pénzügyi tanácsadói felsőoktatási szakképzés. A társaság emellett további egyetemekkel is egyeztetést folytat a képzés megkezdéséről, reményeik szerint az ország számos pontján és a fővárosban működő felsőoktatási intézményekkel is sikerül majd megállapodniuk. 

Van mit javítani

A biztosítási szektor méretét, és azon belül is az alkuszok és többes ügynökök szerepét jól mutatja, hogy a biztosítási szektor a nemzetgazdaság 2,2 százalékát adja, a szektoron belül pedig az alkuszok és a többes ügynökök a szerződések darabszáma tekintetében a teljes biztosítási piac 46,3 százalékát, a szerződések állománydíja tekintetében pedig a teljes biztosítási piac közel felét, 47 százalékát közvetítették 2022-ben. 

Ezen arányok még további javítására, a versenyhelyzet élénkítésére és a penetráció emelésére a biztosítási iparág teljes megreformálására van szükség 30 év után. Ennek első lépéseként a Hungarikum Alkusz komplex 12 pontos javaslatcsomagot fogalmazott meg a Gazdaságfejlesztési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank és a Magyar Biztosítók Országos Szövetségének irányába, hogy párbeszédet kezdeményezve, közösen lássanak neki a feladatnak. 

A konzultációs témakörök a piaci verseny élénkítését, prudens működési rend felállítását, a biztosítási penetráció erősítését, ezzel összhangban pedig a biztosítási tanácsadók számának növelését, valamint az ügyfelek biztosításaival kapcsolatos valós érdekképviseletének kialakítását támogatják. 

Alapvető hiányosságok

A  javasolt 12 témakör megvalósítása csakúgy, mint a már bevezetett Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások, a prudenciát, az átláthatóságot, a következetességet támogatnák a teljes biztosítási és biztosításközvetítői piacon. Az elmúlt évek gazdasági változásai egyértelműen hangsúlyossá tették, hogy az ingatlanok alulbiztosítottságának kérdéskörével szabályozói szinten is foglalkozni kell. A Hungarikum Alkusz által vizsgált szerződéses állományban előfordult akár 400-500 százalékos alulbiztosítottság is, ami azt jelenti, hogy káresemény bekövetkeztekor hiába rendelkezik az ügyfél biztosítási szerződéssel, a biztosító baj esetén nem fizet. A társaság szakértői szerint elengedhetetlen, hogy éves rendszerességgel (szükség esetén fél évente) hivatalosan tegyék közzé ajánlásukat az újjáépítési egységárakra vonatkozóan és ezen javaslatukat a biztosítótársaságok tekintsék kötelezően iránymutatónak. 

Másik kiemelten fontos javaslat a káresemény során, a biztosító által nyújtott szolgáltatások határidejének szabályozása. Jelenleg ugyanis a jogszabályok kizárólag az ügyfelek számára előírt határidőkről rendelkeznek, pedig éppen ugyanennyire fontos lenne, hogy az ügyfelek is kiszámíthatóan és előre szabályozott keretek között juthassanak a kárkifizetéshez. 

Egy következő javaslat kifejezetten a piaci verseny élénkítését célozza azáltal, hogy kötelezővé tenné a biztosítótársaságok számára az ügyfelek szerződéseihez kapcsolódó kárstatisztikák, ügyfeleknek történő rendelkezésre bocsátását. Az intézkedés hiányában ugyanis versenyhelyzeti előnybe kerül az a biztosítótársaság, amely a szerződést kezeli, hiszen a kártörténet birtokában pontosabb díjajánlatot tud kínálni ügyfelének, mint versenytársai. Ezáltal az ügyfél elesik a legjobb piaci ajánlat megtalálásának lehetőségétől. 

A Hungarikum által készített javaslatcsomag elemei:

  • A gondozóváltás/örökítés hiányzó jogszabályi alapjának megteremtése
  • Az időjárási határértékek egységesítése a biztosítási feltételekben
  • A biztosításközvetítők foglalkoztatási jogviszonyának választási szabadsága
  • Egységes biztosítási fogalomtár megteremtése
  • Kártörténeti nyilvántartásból történő lekérdezés biztosítása alkuszok részére
  • Többes ügynökök állományátruházás szabályainak jogszabályi rögzítése
  • Független biztosításközvetítő (alkusz) tevékenység végzésének személyi feltételeinek kiegészítéseű
  • A biztosításközvetítők szabad elhelyezkedésének garanciája
  • A biztosításközvetítők létszámának növelését elősegítő intézkedések

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!