<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
		


		
		

Alig egy évvel azután, hogy Mészáros Lőrinchez került Ákos egykori I.kerületi borozója és étterme, az új tulajdonosok megszüntetik a céget.

Két nappal azelőtt, hogy a kormány a koronavírus-járvány hazai megjelenése miatt kihirdette a veszélyhelyzetet, Mészáros Lőrinc újabb patinás érdekeltségre tett szert. Mint arról elsőként beszámoltunk, 2020. március 9-én a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group megszerezte az I.kerületi Andante Borpatikát, melyet korábban Kovács Ákos énekes és Tiffán Zsolt borász, a Fidesz volt parlamenti képviselője üzemeltetett.

Az ismert tulajdonosok azonban már korábban kiszálltak a társaságból, Kovács Ákos még 2019. december végén, akkor átmenetileg egy ügyvéd lett az üzemeltető cég tulajdonosa. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. tőle vásárolta meg a Kft.-t, melyet a megszerzése után szűk egy évvel végelszámolnak - vettük észre a cégkivonatban.

Fotó: Székely Sarolta, mfor.huFotó: Székely Sarolta, mfor.hu

Az Andante Borpatika Kft. jogutód nélküli megszűnését 2021. január 28-án határozták el, a végelszámolási eljárás pedig néhány nappal később, február elsején indult el. A háttérben részben a koronavírus-járvány szektort érintő negatív hatásai is állnak - mondta megkeresésünkre a Mészáros Csoport.

"Az Andante Borpatika Kft. megvásárlása után megvizsgáltunk számos üzleti lehetőséget, egyebek közt a társaság reorganizációját is. Végül azonban - a többi között a COVID-járvány szektort érintő negatív hatásai miatt is - az a döntés született, hogy végelszámolással megszüntetjük a társaságot, természetesen az eljárásra vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartása mellett"

- tájékoztatták lapunkat.

Az Andante Borpatika az elmúlt években nem a legjobban prosperáló étterem volt, legalábbis erre következtethetünk a cég éves beszámolóiból. Bár 45-53 millió forint értékesítésből származó árbevételt könyvelhettek el 2017 és 2019 között, a működtetési költségeket ez mégsem bírta minden esetben fedezni. 2017-ben például 3 milliós veszteséget mutattak ki, 2018-ban 1 millió volt a mínusz, 2019-ben sikerült egy szerény 721 ezer forintos nyereséget termelnie az étteremnek. Mindeközben 25-35 milliós tartozást tartottak nyilván, igaz, ebből évről évre sikerült néhány millió forintot lefaragni. Ugyan a 2020-as év gazdasági teljesítményéről szóló dokumentumokra még jó néhány hónapot várni kell, nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy a járványügyi korlátozások miatt pocsék számokkal lehet majd találkozni.

A budai Andante Borpatika étterem 2005 óta működik egy 277 négyzetméteres - I.kerületi önkormányzattól bérelt - helyiségben. Az üzemeltető társaság igencsak jutányos áron használhatta a helyiséget. A 444 írta meg még 2016-ban, hogy mindössze havi 113 153 forint (plusz áfa) bérleti díjat fizetnek a Budavári Önkormányzatnak, ami 408,5 forintos négyzetméterárat jelent. (A testületi ülés jegyzőkönyve szerint (115.oldal) az ár a jegybanki alapkamat mértékével emelkedik évente.) Akkoriban ez kevesebb volt, mint amennyibe egy hosszúlépés került a borozóban - ezért a vendégeknek 430 forintot kellett fizetniük.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.