Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Alig egy évvel azután, hogy Mészáros Lőrinchez került Ákos egykori I.kerületi borozója és étterme, az új tulajdonosok megszüntetik a céget.

Két nappal azelőtt, hogy a kormány a koronavírus-járvány hazai megjelenése miatt kihirdette a veszélyhelyzetet, Mészáros Lőrinc újabb patinás érdekeltségre tett szert. Mint arról elsőként beszámoltunk, 2020. március 9-én a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group megszerezte az I.kerületi Andante Borpatikát, melyet korábban Kovács Ákos énekes és Tiffán Zsolt borász, a Fidesz volt parlamenti képviselője üzemeltetett.

Az ismert tulajdonosok azonban már korábban kiszálltak a társaságból, Kovács Ákos még 2019. december végén, akkor átmenetileg egy ügyvéd lett az üzemeltető cég tulajdonosa. A Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt. tőle vásárolta meg a Kft.-t, melyet a megszerzése után szűk egy évvel végelszámolnak - vettük észre a cégkivonatban.

Fotó: Székely Sarolta, mfor.huFotó: Székely Sarolta, mfor.hu

Az Andante Borpatika Kft. jogutód nélküli megszűnését 2021. január 28-án határozták el, a végelszámolási eljárás pedig néhány nappal később, február elsején indult el. A háttérben részben a koronavírus-járvány szektort érintő negatív hatásai is állnak - mondta megkeresésünkre a Mészáros Csoport.

"Az Andante Borpatika Kft. megvásárlása után megvizsgáltunk számos üzleti lehetőséget, egyebek közt a társaság reorganizációját is. Végül azonban - a többi között a COVID-járvány szektort érintő negatív hatásai miatt is - az a döntés született, hogy végelszámolással megszüntetjük a társaságot, természetesen az eljárásra vonatkozó jogszabályok maradéktalan betartása mellett"

- tájékoztatták lapunkat.

Az Andante Borpatika az elmúlt években nem a legjobban prosperáló étterem volt, legalábbis erre következtethetünk a cég éves beszámolóiból. Bár 45-53 millió forint értékesítésből származó árbevételt könyvelhettek el 2017 és 2019 között, a működtetési költségeket ez mégsem bírta minden esetben fedezni. 2017-ben például 3 milliós veszteséget mutattak ki, 2018-ban 1 millió volt a mínusz, 2019-ben sikerült egy szerény 721 ezer forintos nyereséget termelnie az étteremnek. Mindeközben 25-35 milliós tartozást tartottak nyilván, igaz, ebből évről évre sikerült néhány millió forintot lefaragni. Ugyan a 2020-as év gazdasági teljesítményéről szóló dokumentumokra még jó néhány hónapot várni kell, nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy a járványügyi korlátozások miatt pocsék számokkal lehet majd találkozni.

A budai Andante Borpatika étterem 2005 óta működik egy 277 négyzetméteres - I.kerületi önkormányzattól bérelt - helyiségben. Az üzemeltető társaság igencsak jutányos áron használhatta a helyiséget. A 444 írta meg még 2016-ban, hogy mindössze havi 113 153 forint (plusz áfa) bérleti díjat fizetnek a Budavári Önkormányzatnak, ami 408,5 forintos négyzetméterárat jelent. (A testületi ülés jegyzőkönyve szerint (115.oldal) az ár a jegybanki alapkamat mértékével emelkedik évente.) Akkoriban ez kevesebb volt, mint amennyibe egy hosszúlépés került a borozóban - ezért a vendégeknek 430 forintot kellett fizetniük.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.