2019. március 8. 10:31

Miután Seszták Miklóst leváltották fejlesztési miniszteri pozíciójáról, az addig látványos felfutást mutató Penta Industry sikersztorija csúnyán elakadt. A problémák pedig egyre súlyosabbak.

Március 6-án végrehajtási eljárást indítottak el a Penta Industry Kft. ellen - találtunk rá az Opten adatai között. A bírósági végrehajtást egy debreceni közjegyző kezdeményezte és már bejegyzésre is került a cégkivonatba. Hogy miért indult el az eljárás, arról megkérdeztük a társaságot, amint megérkezik a válaszuk, frissítjük vele a cikkünket.

A Pentának egyébként nem ez az első végrehajtási eljárása idén. Az elsőt január 21-én rendelték el egy kalocsai jegyző kezdeményezésére, az eljárást azonban február 11-én megszüntették.

A végrehajtás elindítása várható volt a sajtóban megjelent hírek alapján, mellyekkel kapcsolatban a cég eddig még nem nyilatkozott, nem cáfolta azokat. A 24.hu cikke szerint a Penta szinte mindenütt súlyos fizetési gondokkal küzd, egyre több a kifizetetlen partnere és alvállalkozója. A gondok egyébként már a tavalyi választások után nagyon hamar elkezdtek megjelenni, hiszen több beruházással is megcsúszott a cég, majd megjelentek a kifizetetlen számlákról panaszkodó alvállalkozók is. A legnagyobb törést valószínűleg a kisvárdai stadion jelentette a cégnek. A helyi önkormányzat szeptemberben tiltotta ki a céget a stadionból és közölték, hogy az utolsó, 240 milliós számlát nem fogják kiegyenlíteni a cégnek, sőt egy 500 millió forintos kötbért is követelnek a Pentától.

A stadion augusztusban készült el (Fotó: kisvardafc.hu) A stadion augusztusban készült el (Fotó: kisvardafc.hu)

A kisvárdai projekt után Szolnokon sem mennek zökkenőmentesen a dolgok, itt a cég az atlétikai centrum kivitelezésén dolgozott. A beruházás tavaly nyáron szintén megcsúszott, majd 40 százalékos készültségnél le is álltak a munkák. A szolnoki önkormányzat emiatt felhatalmazta a polgármestert is, hogy 135 millió forintos késedelmi és meghiúsulási kötbért hajtson be a cégen.

A Penta Industry karrierje Seszták Miklós miniszterré válása után kapott szárnyra, bár addig sem lehetett okuk túl sok panaszra. 2013-ban ugyanis 1,7 milliárdos árbevételt tudtak realizálni. Ez

  • 2014-ben 2,5 milliárdra nőtt,
  • 2015-ben már 4,6 milliárd,
  • 2016-ben 5,5 milliárd,
  • 2017-ben pedig 11,5 milliárd forint folyt be a cég kasszájába.

A legutóbbi, 2017-re vonatkozó beszámoló szernt közel félmilliárdos nyereség maradt a milliárdos árbevételből. A nyereségből végül 117 milliós osztalék kifizetéséről döntöttek a tulajdonosok.