3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Bajkai István az Orbán-család ügyvédjeként is ismert, 2018 óta pedig már parlamenti képviselő is a Fidesz színeiben. Most az egyik nem túl régi érdekeltsége került - kisebb - bajba. 

Nem problémamentes Bajkai István fideszes képviselő, ügyvéd "legfiatalabb" gazdasági érdekeltségének működése - legalábbis erre következtethetünk a cégkivonatban bejegyzett változások alapján. 

Az Orbán-család ügyvédjeként is ismerté vált jogász 2021 nyarán többedmagával új céget alapított HiperIt Zrt. néven. Az 5 millió forintos tőkével létrehozott cégben a képviselő mellett még: 

  • az Eppel János tulajdonában lévő E 55 Befektetési Kft., 
  • a Hosszú Attila tulajdonában lévő Airbonum Kft., 
  • és a szentesi lakcímmel rendelkező Nagy Béla tulajdonos. 
  • Mindannyian ugyanannyi, 125-125 darab részvénnyel rendelkeznek. 

Az információ-technológiai szaktanácsadással főtevékenységként foglalkozó zrt. székhelye Balatonfüredre lett bejegyezve, cím alapján a BME Balatonfüredi Tudáscentrum, BME Science Park épületében.

A cég még két éve sem működik, de már problémája akadt a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. 2022. november 11-én ugyanis végrehajtást indított a céggel szemben a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága Követeléskezelési Osztálya - vettük észre a társaság cégkivonatában. 

Elég döcögősen működik a cége. Fotó: MTI
Elég döcögősen működik a cége. Fotó: MTI

A dokumentumba a cégbíróság szűk egy hónappal ezelőtt, 2023. február 15-én jegyezte be az eljárást. A végrehajtás kezdeményezőjének kilétéből arra következtethetünk, hogy valamilyen tartozást halmozott fel a cég a NAV felé. 

A cégbírósági dokumentumokból azonban még egy érdekességre bukkantunk, mely nehezen nevezhető megszokott folyamatnak. Az elmúlt öt hónapban ugyanis meglehetősen gyakran cserélődtek az ügyvezetők a HiperItnél. Az alapítástól kezdve Székely Attila felelt az operatív iránytásért, egészen 2022. október 20-ig, amikor is - a közgyűlési jegyzőkönyv tanúsága szerint - lemondott a posztjáról. Helyére Knoch László került, a változást a végrehajtás indítása előtt egy héttel (november 3-án) jegyezte be a cégbíróság a cégkivonatba. 

Közvetlenül a kinevezés előtt Knoch a szintén Eppel János és Nagy Béla résztulajdonában lévő KIBU Innovációs Nonprofit Kft. ügyvezetője volt. Ám a HiperItnél sem maradt sokáig. A cégbírósági bejegyzést követően egy hónappal ugyanis Knoch is lemondott az ügyvezetői posztjáról. Helyére azt a Fabinyi Jánost nevezték ki, aki Knochot váltotta a KIBU Kft. ügyvezetői posztján. Most a HiperItnél is hasonló forgatókönyv zajlott le. 

A cég gazdálkodásáról friss információk és adatok majd csak májusban állhatnak rendelkezésre, legkésőbb addig kell ugyanis leadni a 2022-es évre vonatkozó éves beszámolót. Az első - tört - évben, 2021-ben egyébként elég döcögősen sikerült az indulás. Nulla forint árbevétel mellett a kiadások valamivel több mint 14 millió forintos veszteséget eredményeztek. Emiatt a saját tőke értéke is negatív tartományba csúszott. Említésre méltó még, hogy kicsivel több mint 40 millió forintos kötelezettséget halmoztak fel néhány hónap leforgása alatt, mely zömében - 35 millió forint értékben - rövid lejáratú kötelezettséget jelent az egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozással szemben. 

Ez egyszerűbben megfogalmazva azt jelentheti, hogy valamely anyacéggel kapcsolatban álló társaság adhatott kölcsönt a HiperItnek. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!