<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Bajkai István az Orbán-család ügyvédjeként is ismert, 2018 óta pedig már parlamenti képviselő is a Fidesz színeiben. Most az egyik nem túl régi érdekeltsége került - kisebb - bajba. 

Nem problémamentes Bajkai István fideszes képviselő, ügyvéd "legfiatalabb" gazdasági érdekeltségének működése - legalábbis erre következtethetünk a cégkivonatban bejegyzett változások alapján. 

Az Orbán-család ügyvédjeként is ismerté vált jogász 2021 nyarán többedmagával új céget alapított HiperIt Zrt. néven. Az 5 millió forintos tőkével létrehozott cégben a képviselő mellett még: 

  • az Eppel János tulajdonában lévő E 55 Befektetési Kft., 
  • a Hosszú Attila tulajdonában lévő Airbonum Kft., 
  • és a szentesi lakcímmel rendelkező Nagy Béla tulajdonos. 
  • Mindannyian ugyanannyi, 125-125 darab részvénnyel rendelkeznek. 

Az információ-technológiai szaktanácsadással főtevékenységként foglalkozó zrt. székhelye Balatonfüredre lett bejegyezve, cím alapján a BME Balatonfüredi Tudáscentrum, BME Science Park épületében.

A cég még két éve sem működik, de már problémája akadt a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal. 2022. november 11-én ugyanis végrehajtást indított a céggel szemben a NAV Veszprém Megyei Adó- és Vámigazgatósága Követeléskezelési Osztálya - vettük észre a társaság cégkivonatában. 

Elég döcögősen működik a cége. Fotó: MTI
Elég döcögősen működik a cége. Fotó: MTI

A dokumentumba a cégbíróság szűk egy hónappal ezelőtt, 2023. február 15-én jegyezte be az eljárást. A végrehajtás kezdeményezőjének kilétéből arra következtethetünk, hogy valamilyen tartozást halmozott fel a cég a NAV felé. 

A cégbírósági dokumentumokból azonban még egy érdekességre bukkantunk, mely nehezen nevezhető megszokott folyamatnak. Az elmúlt öt hónapban ugyanis meglehetősen gyakran cserélődtek az ügyvezetők a HiperItnél. Az alapítástól kezdve Székely Attila felelt az operatív iránytásért, egészen 2022. október 20-ig, amikor is - a közgyűlési jegyzőkönyv tanúsága szerint - lemondott a posztjáról. Helyére Knoch László került, a változást a végrehajtás indítása előtt egy héttel (november 3-án) jegyezte be a cégbíróság a cégkivonatba. 

Közvetlenül a kinevezés előtt Knoch a szintén Eppel János és Nagy Béla résztulajdonában lévő KIBU Innovációs Nonprofit Kft. ügyvezetője volt. Ám a HiperItnél sem maradt sokáig. A cégbírósági bejegyzést követően egy hónappal ugyanis Knoch is lemondott az ügyvezetői posztjáról. Helyére azt a Fabinyi Jánost nevezték ki, aki Knochot váltotta a KIBU Kft. ügyvezetői posztján. Most a HiperItnél is hasonló forgatókönyv zajlott le. 

A cég gazdálkodásáról friss információk és adatok majd csak májusban állhatnak rendelkezésre, legkésőbb addig kell ugyanis leadni a 2022-es évre vonatkozó éves beszámolót. Az első - tört - évben, 2021-ben egyébként elég döcögősen sikerült az indulás. Nulla forint árbevétel mellett a kiadások valamivel több mint 14 millió forintos veszteséget eredményeztek. Emiatt a saját tőke értéke is negatív tartományba csúszott. Említésre méltó még, hogy kicsivel több mint 40 millió forintos kötelezettséget halmoztak fel néhány hónap leforgása alatt, mely zömében - 35 millió forint értékben - rövid lejáratú kötelezettséget jelent az egyéb részesedési viszonyban lévő vállalkozással szemben. 

Ez egyszerűbben megfogalmazva azt jelentheti, hogy valamely anyacéggel kapcsolatban álló társaság adhatott kölcsönt a HiperItnek.