3p

A koronavírus-járvány első évében a cég nagy összegű állami támogatást zsebelt be az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Ezek után Bajkai Istvánnak már csak egy gazdasági érdekeltsége maradt az ügyvédi irodája mellett.

Bajkai István 2018-ban lett a Fidesz színeiben országgyűlési képviselő, ám neve előtte sem volt ismeretlen, hiszen a sajtóban az Orbán-család ügyvédjeként nevezték meg. Képviselői mandátuma átvétele után sem fordított hátat az üzleti életnek, hiszen ügyvédi irodája mellett két társaságban is tulajdonos volt. Igaz, ezek inkább kisvállalkozásoknak számítanak, mint jelentősebb szereplőknek.

Az ügyvédi irodája viszont sokkal jobban muzsikál - legalábbis a képviselő leadott vagyonnyilatkozatai alapján. Eszerint ugyanis rendre jelentős összeghez jut innen, aminek köszönhetően a rendszeresen elkészített képviselői jövedelmi toplistán is előkelő helyet tud megszerezni magának. 2019-ben havi 7,9 milliót, 2020-ban pedig 2,4 milliót keresett a fideszes honatya.

Ezen a jövedelmi helyzeten feltehetően nem fog sokat rontani az a döntés, hogy Bajkai István kiszállt az Archeon Rendezvényszervező Kft.-jéből. A társaság cégkivonata szerint

2021. november 7-e óta már nem tulajdonosa a cégnek, melyet most már egyedül Bajkai István felesége, Bonnyai Apolka birtokol.

Az már a cégbíróságra leadott dokumentumokból derül ki, hogy - feltehetően a kapcsolatukra való tekintettel is - ajándékozás révén vált meg Bajkai István az 50 százalékos tulajdonrészétől és adta át részét a feleségének.

Feladta a rendezvényszervezést (Fotó: MTI)
Feladta a rendezvényszervezést (Fotó: MTI)

Mindez egyébként azok után történt, hogy nyáron megírtuk, 90 millió forintos támogatást kapott az Archeon Kft. az Emberi Erőforrások Minisztériumától. Az összeg nagyságát jól szemlélteti, hogy a cég abban az évben 1,67 millió forintos árbevételt könyvelt el - és az alacsony bevétel nem a járvánnyal függ össze. A társaság ugyanis évente rendre 1-2,5 millió forint közötti bevételhez jut.

Ugyan ez az összeg 2020-ban realizálódott pénzügyileg, valójában egy 2019 végi történetről van szó, igaz, akkor még passzív időbeli elhatárolásként kezelték azt.

A 90 millió forintos támogatás a minisztériumtól a kieső TAO-támogatás ellentételezése volt. Ilyet csak olyan szervezetek igényelhettek, melyek korábban is kaptak TAO-támogatást. Az Archeon támogatásában azonban minden bizonnyal jelentős szerepet játszhatott az a tény, hogy Bajkai István felesége előadóművész.

Tanácsadó cége maradt Bajkainak

Az Archeonban lévő tulajdonrészének elajándékozásával Bajkai Istvánnak a 2017-ben létrehozott Aponius Kft.-je maradt gazdasági érdekeltségként. Ez üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozik és egyedüli tulajdonosa a fideszes képviselő.

A társaság a megalapítása óta ugyan felfutóban van (első évben 19, aztán 71, majd 2019-ben már 96 milliós bevételre tett szert), az igazán nagy előrelépést a 2020-as év hozta meg. Ekkor ugyanis a korábbi 96 millió után 576,8 millió forint árbevételt könyvelhetett el a társaság. A megugrás hátterében az a megbízás állhat, melyet a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda fennhatósága alá tartozó Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.-vel kötött. A szerződés szerint az Aponius 25 ezer forintos óradíjért végez az ügynökségnek tanácsadást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!