4p

Mozgolódások jellemezték a kormányközeli Nézőpont-cégcsoportot 2022-ben. Győri Tibor, a cégháló feje végelszámolással megszüntette a Médianéző Kft.-t, valamint visszavásárolta a Kutatópont Kft. nevű céget Mráz Ágoston Sámueltől. És ahogy évek óta megszokott, több száz millió forint osztalékot is kivett a vállalkozásokból.

Tavaly 522,7 millió forintos árbevétel és 448,6 millió forint, főleg osztalékból származó pénzügyi eredmény mellett 180,2 millió forint adózott nyereséget ért el a Győri Tibor tulajdonában álló Nézőpont Csoport Zrt. A Fidesz-közeli kutatócég-csoportot összefogó társaság tulajdonosa nem is volt szívbajos,

430,8 millió forint osztalék kifizetéséről döntött

– derül ki a szerdán közzétett 2022-es beszámolóból.

Érdekesség, hogy a cég üzemi (üzleti) eredménye jócskán negatív, az eredménykimutatásnak ezen a során 268,4 milliós veszteséget tüntet fel. A profit, azaz az adózott nyereség az akkori két leányvállalatnak, az azóta végelszámolással megszűnt Médianéző Kft.-nek 77 ezer, valamint az Observer Kft.-nek 220,1 millió forintos osztalékából jött össze, amit a szabad eredménytartalékból kiegészítve vesz fel osztalékként Győri Tibor.

A Nézőpont Csoport Zrt. kiegészítő melléklete szerint egyébként az árbevétel szoftver-felhasználási és adminisztratív szolgáltatási díjakból származik, míg a költségek, ráfordítások jelentős részét az iroda és gépkocsi bérleti díja, a szoftverüzemeltetés díja, az ügyvédi díjak, a könyvelési díj, a szakértői szolgáltatások díjai, valamint a bérköltség és járulékai adják. A pénzügyi műveletek bevételeinek szinte teljes egészét pedig minden évben a leányvállalatoktól kapott osztalék teszi ki.

A dokumentumból kiolvasható, hogy a foglalkoztatottak átlagos statisztikai létszáma 2,1 fő volt, számukra bérköltségként, megbízási díjként összesen bruttó 16,6 millió forint lett kifizetve.

A Nézőpont Csoport Zrt.-nek a Médianéző Kft. nevű leányvállalata – mint említettük – végelszámolással megszűnt, viszont 2022 decemberében vételi jogot gyakorolva két év után visszavásárolta a Kutatópont Kft.-t Mráz Ágoston Sámueltől, és ugyanezzel a lendülettel a céget át is nevezte Nézőpont Intézet Kutató Központ Kft.-vé. (Az egykori Kutatópont Kft. 2022-ben kifizetett csaknem 170 milliós osztaléka még Mráz pénztárcáját gyarapította, ezzel a cég eredménytartalékát teljes egészében ki is fizette magának.) Az immár a Nézőpont Csoporthoz tartozó kutatóintézet a tavalyelőtti 1,8 milliárd forint után tavaly 1,2 milliárdos forgalmat bonyolított le, a két évvel ezelőtti 8,9 milliós adózott nyeresége 4,5 millióra apadt.

A kft.-nél 2021-ben még 24,6 fő volt az átlagos statisztikai állományi létszám, részükre átlagosan havi bruttó 660 ezer forintot fizettek. A tavalyi évben viszont a létszámuk 10 főre apadt, és az átlagos havi kereset is bruttó 630 ezer forintra csökkent.

Mráz Ágoston Sámuel is busás haszonra tett szert. Fotó: ATV
Mráz Ágoston Sámuel is busás haszonra tett szert. Fotó: ATV

Emellett a Nézőpont Csoportnak továbbra is megvan az Observerben a 100 százalékos tulajdoni hányada. Ez a leányvállalat Győri jövő évi bevételéről már gondoskodik is, hiszen a 2021-es 2,2 milliárd forintos forgalom után tavaly már 3,3 milliárdos árbevételt könyvelhettek el, amivel párhuzamosan

a 220 milliós adózott nyereség is 264 millió forintra hízott. Ezt az összeget a tulajdonosi határozat értelmében az Observer még idén teljes egészében ki is fogja fizetni a Nézőpont Csoport Zrt.-nek.

Az Observer a kiegészítő melléklet tanúsága szerint tavaly átlagosan 3,9 főt foglalkoztatott, akiknek az átlagos havi bruttó bére 640 ezer forint volt.

És hogy továbbra is lesz megbízás, az is kiolvasható a dokumentumból. Mint a dokumentum fogalmaz, a 2020-2022 közti kormányzati médiamonitor szolgáltatás a múlt év végén lezárult, de

a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda részére 2023 és 2026 között továbbra is ők nyújtják ezt a szolgáltatást.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!