Szigorú volt Magyarországgal a Standard&Poor's


A hitelminősítő pénteken vizsgálta felül Magyarország besorolását, viszont a másik két intézménnyel ellentétben még a kilátáson sem változtatott az S&P.

A hitelminősítő, amely pénteken változatlan stabil kilátással megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának "BB plusz/B" szintű besorolását, ehhez fűzött londoni elemzésében kiemelte: a mérlegalkalmazkodási folyamat fő tényezője a bankok külső - elsősorban tulajdonosi - hiteleinek törlesztése volt. Emellett 2014 óta, az önfinanszírozási program keretében a kormány csökkentette a külső adósságok kibocsátását, és a hangsúlyt a hazai adósság-kibocsátásra helyezte át.

Az S&P hangsúlyozza, hogy tavaly a magyar folyómérleg-egyenleg a hazai össztermék (GDP) 5 százalékának megfelelő többlettel zárt; ez a visegrádi csoporton belül a legmagasabb többlet volt. A cég ugyanakkor még az általa vártnál esetleg gyorsabb államháztartási deficitcsökkentés esetén sem tartja valószínűnek, hogy a GDP-arányos nettó államadósság-ráta 2019-re 60 százalék alá csökken.

szerk.: a hitelminősítő a döntéshez fűzött kommentárjában megjegyezte: Az olyan kulcsintézmények, mint például az MNB egyre növekvő átláthatatlansága miatt romlik annak a lehetősége, hogy a pénzügyi szektoron kívüli és belüli jövőbeli kockázatokat átláthassák. A monetáris politika rugalmasságában is gyengülést érzékelnek, ami potenciálisan megakadályozhatja a jegybankot az inflációs célkövetéses mandátum teljesítésében. Megjegyzik ugyanakkor, hogy a jegybank swap-ügyleteken keresztül keletkezett kamatkockázata visszatartóerő lehet a kamatemelésnél szükség esetén.

Így kommentált az NGM

A tárca közleménye szerint a várakozásoknak megfelelő döntés született. Ugyanakkor a kormány várakozása szerint 2016-ban a három nagy hitelminősítőből legalább kettőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerülhet Magyarország.

A szaktárca kiemelte: a Standard & Poor's elemzésében aláhúzta egyebek mellett, hogy a magyar gazdaság teljesítménye jó, csökken a külső sérülékenység és kiegyensúlyozott a költségvetés. Javult a belföldi kézben lévő adósság aránya, illetve alacsonyabb az államadósság devizaaránya is, ezek erősítik a magyar gazdaság válságállóságát.

MTI/mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
Az angolok és az oroszok is nagyon megszerették BudapestetAz angolok és az oroszok is nagyon megszerették Budapestet

A külföldi vendégek továbbra is nagyon odavannak Budapestért.

.
hirdetés
elrejt
 
.