Valami megtört az ország ipari fellegvárában


A magyar ipar éves összevetésben továbbra is dinamikus növekedést mutat, köszönhetően a legfontosabb bázisok év végi növekedésének. Az egyetlen kakukktojás Győr-Sopron megye volt, ahol megtorpanást láthattunk.

2015 decemberében az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index 6,9 százalékkal emelkedett. Decemberben az előző hónaphoz viszonyítva viszonylag jelentős volt a csökkenés, ami részben betudható az év végi leállásoknak, ezek ugyanakkor havi bázison vizsgálva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátási adatot is rontották, amely 0,7 százalékkal csökkent.

Adatvédelmi előírások elsőkézből! Marketing, pénzügyek és HR szabályosan - Adatvédelem 2016 Konferencia a NAIH elnökhelyettesével! - 2016.03.03.

Ha havi bázison nézzük az év utolsó hónapját azt láthatjuk, hogy még így is volt olyan megye, amely növekedni tudott, más kérdés, hogy az ország egyik legfontosabb ipari fellegvára, Győr-Sopron megye volt az egyik leggyengébben teljesítő terület.

Hozzá kell tenni, hogy  havi bázisú összehasonlításban a nyugat-magyarországi megye már novemberben is gyenge teljesítményt mutatott, hiszen hó/hó alapon 20 százalék körüli visszaesést mutatott. Éves bázison is érdekes számokat láthattunk egyébként Győr-Sopron esetében, hiszen októberben még 22,9 százalékos éves bővülést mutattak a KSH adatai, novemberben már csak 3,8 százalékosat, decemberben pedig – az iparilag fontos régiókat tekintve - egyetlen megyeként visszaesést regisztrált a KSH. Országos szinten sem volt túl sok gyengén teljesítő terület az év utolsó hónapjában éves bázison, Baranya, Nógrád, Jász-Nagykun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt amelyek kibocsátása csökkent.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Amint a lenti táblázatban látható, Bács-Kiskun továbbra is az egyik legdinamikusabban bővülő megye, részben ennek köszönhetően a régiós összehasonlításban a legnagyobb mértékű volumenbővülés Dél-Alföldön (10,4%) regisztrált a KSH, míg a többi régióban 3,3 és 9,9 százalék között nőtt a kibocsátás.

Általánosságban érdemes megjegyezni, hogy az ipar mindhárom nemzetgazdasági ágában bővült a kibocsátás: a feldolgozóipar termelése 10,2, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,3, a csekély súlyú bányászaté 0,7 százalékkal nőtt 2014 decemberéhez viszonyítva.

A feldolgozóiparon belül továbbra is a járműgyártás a legfontosabb terület, amely termelés több mint egynegyedét képviseli. A járműgyártás kibocsátása 17,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nagy autógyárak körül kialakuló magyarországi beszállítói bázis hangsúlyosabbá válását jelzi, hogy az alkatrészeket előállító szakágazatokban a növekedés üteme még ennél is magasabb volt.

mfor.hu


Olvasta már?hirdetés
hirdetés
elrejt
 
.