Valami megtört az ország ipari fellegvárában


A magyar ipar éves összevetésben továbbra is dinamikus növekedést mutat, köszönhetően a legfontosabb bázisok év végi növekedésének. Az egyetlen kakukktojás Győr-Sopron megye volt, ahol megtorpanást láthattunk.

2015 decemberében az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A munkanaphatástól megtisztított index 6,9 százalékkal emelkedett. Decemberben az előző hónaphoz viszonyítva viszonylag jelentős volt a csökkenés, ami részben betudható az év végi leállásoknak, ezek ugyanakkor havi bázison vizsgálva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátási adatot is rontották, amely 0,7 százalékkal csökkent.

Adatvédelmi előírások elsőkézből! Marketing, pénzügyek és HR szabályosan - Adatvédelem 2016 Konferencia a NAIH elnökhelyettesével! - 2016.03.03.

Ha havi bázison nézzük az év utolsó hónapját azt láthatjuk, hogy még így is volt olyan megye, amely növekedni tudott, más kérdés, hogy az ország egyik legfontosabb ipari fellegvára, Győr-Sopron megye volt az egyik leggyengébben teljesítő terület.

Hozzá kell tenni, hogy  havi bázisú összehasonlításban a nyugat-magyarországi megye már novemberben is gyenge teljesítményt mutatott, hiszen hó/hó alapon 20 százalék körüli visszaesést mutatott. Éves bázison is érdekes számokat láthattunk egyébként Győr-Sopron esetében, hiszen októberben még 22,9 százalékos éves bővülést mutattak a KSH adatai, novemberben már csak 3,8 százalékosat, decemberben pedig – az iparilag fontos régiókat tekintve - egyetlen megyeként visszaesést regisztrált a KSH. Országos szinten sem volt túl sok gyengén teljesítő terület az év utolsó hónapjában éves bázison, Baranya, Nógrád, Jász-Nagykun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye volt amelyek kibocsátása csökkent.

Bérkalkulátor 2016

Ismerje meg a 2016-os szabályokat!
Mennyit kaphat kézhez a bruttó bérből, mibe kerül a munkavállaló fizetésemelése?
Számoljon velünk, mennyi lesz a bére jövőre!

Amint a lenti táblázatban látható, Bács-Kiskun továbbra is az egyik legdinamikusabban bővülő megye, részben ennek köszönhetően a régiós összehasonlításban a legnagyobb mértékű volumenbővülés Dél-Alföldön (10,4%) regisztrált a KSH, míg a többi régióban 3,3 és 9,9 százalék között nőtt a kibocsátás.

Általánosságban érdemes megjegyezni, hogy az ipar mindhárom nemzetgazdasági ágában bővült a kibocsátás: a feldolgozóipar termelése 10,2, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 6,3, a csekély súlyú bányászaté 0,7 százalékkal nőtt 2014 decemberéhez viszonyítva.

A feldolgozóiparon belül továbbra is a járműgyártás a legfontosabb terület, amely termelés több mint egynegyedét képviseli. A járműgyártás kibocsátása 17,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nagy autógyárak körül kialakuló magyarországi beszállítói bázis hangsúlyosabbá válását jelzi, hogy az alkatrészeket előállító szakágazatokban a növekedés üteme még ennél is magasabb volt.

mfor.hu
Primalak

Folyamatosan keresünk több éves tapasztalattal rendelkező ingatlan tanácsadó munkatársakat!

Ha úgy szeretnél együtt dolgozni az ingatlanpiacon közel 15 éve sikeres vezető kollégáinkkal, hogy közben a jutalék jelentős része is Nálad marad, fényképes önéletrajzzal jelentkezz a iroda@primalak.hu e-mail címen, vagy lépj kapcsolatba velünk telefonon, a 06-30-839-3762-es számon!

hirdetés
Őrült tempót diktált az online kereskedelemŐrült tempót diktált az online kereskedelem

Elérte a bűvös éves 1 milliárd eurós értékhatárt tavaly az összesített hazai online kiskereskedelmi forgalom.

.
hirdetés
elrejt
 
.