Dérer István, a MOHOSZ Országos Horgászszervezeti Szolgáltató Központ (MOHOSZ OHSZK) főigazgatója arról számolt be, hogy sok horgásztóban korlátozni kellett az etetőanyag használatát és magát a horgászatot is vízmennyiségi vagy vízminőségi problémák miatt, ami milliárdos nagyságrendű bevételkiesést okoz.
Eközben mind a horgász-, mind a halastavaknak jelentős költségnövekedést okoztak a halállomány megőrzése érdekében alkalmazott beavatkozások, amelyekre a vízminőség védelme érdekében volt szükség, így a vízpótlás megszervezése vagy a vízforgatók, szivattyúk üzemeltetése.
A gondokat súlyosbítja, hogy a halas- és horgásztavak döntő többségét az elmúlt 50-100 évben nem kotorták, így a vízmélységük egyre kisebb.
Amellett, hogy a sekélyebb vizek hamarabb felmelegszenek, egyáltalán nem mindegy, hogy a forró napokon napi 2-3 centimétert is elérő párolgási veszteség öt- vagy egyméteres átlagmélységű tavakban jelentkezik - vetette fel az Agroinform.hu
Az aszály, a magas takarmány- és munkaerőköltségek a fogyasztói árak gyors emelkedésében is megmutatkoznak: a termelők az élő pontyért már általában 2300 forintot kérnek kilogrammonként - ez az érték három évvel ezelőtt még 1000 forint körül alakult. (MTI)