2p

A hagyma termelői ára majdnem 70 százalékkal nőtt az idén. Cökkent az import, a magyar termőterület pedig nőtt. 

Az elmúlt öt évben 39-54 ezer tonna vöröshagyma termett Magyarországon. 2022-ben 51,4 ezer tonna jött össze, 2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A vöröshagyma termőterülete 3 százalékkal 1601 hektárra nőtt 2023-ban - derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI )hagymapiaci összefoglalójából

Az idei év első hét hónapjában 24 százalékkal 9,73 ezer tonnára csökkent a vöröshagymaimport. Szlovákiából 42 százalékkal, Ausztriából 61 százalékkal kevesebb hagyma érkezett, ami 1,74 ezer és 974,6 tonnát jelentett. Ugyanakkor Hollandiából 34 százalékkal több, összesen 3,27 ezer tonna jött, illetve megjelent az Egyiptomból - 996,7 tonna - és Szlovéniából - 668,5 tonna - származó áru is. Magyarország vöröshagymaexportja éves szinten nem jelentős (1-2 ezer tonna). Az idei év első hét hónapjában 124 százalékkal 722,1 tonnára nőtt a kivitel, amelynek döntő hányada Romániába került.

Az Az AKI szerint a Budapesti Nagybani Piacon azz idén betakarított barna héjú vöröshagyma termelői ára kilónként 368 forint volt június közepe és október eleje között, ami 67 százalékos drágulás jelent éves szinten. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!