3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Partnerséget kötött négy - a hazai agrárkibocsátás négyötödét adó ágazatokat képviselő - szervezettel az MBH Bank csütörtökön. Az együttműködéssel segítik elő a versenyképesség és a hozzáadott érték növelését, a hazai élelmiszerek piaci térnyerését.

Hódmezővásáhelyen, az Alföldi Állattenyésztő és Mezőgazda Napokon - a hazai agrárkibocsátás négyötödét adó ágazatokat képviselő - szervezetekkel kötött partnerséget az MBH Bank, közölte a cég. Az együttműködési megállapodást Szabó Levente, a bank vezérigazgató-helyettese, Hollósi Dávid, a hitelintézet Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója, valamint Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke, Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója és Dr. Apáti Ferenc, a FruitVeb Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke írta alá. Céljuk, hogy az együttműködéssel növekedjen a hazai élelmiszer-termelés és feldolgozás hatékonysága.

A megállapodás aláíróinak csoportképe
A megállapodás aláíróinak csoportképe
Fotó: MBH Bank

A magyar élelmiszer-gazdaságnak mindössze két százalékos a részesedése az Európai Unió mezőgazdasági kibocsátásából, és csupán 1,2 százalékos a közösség élelmiszeriparából. A szektornak ugyan mindössze 1,8 százalék a piaci részesedése az EU exportjából, de például az unión belüli gabonaexportból  az egyik legnagyobb arányban: 9-10 százalékkal részesedik. A gabona nagy részben – a kukorica 35-40 százalékban – azonban feldolgozatlanul, hozzáadott érték nélkül és kis profittal hagyja el az országot. Míg az ágazat jövedelmezősége az európai uniós szint 90 százalékát éri el, a munkaerő hatékonysága kevesebb mint a fele - csak 45 százaléka - az uniós átlagnak. Az élelmiszeriparban is a hozzáadott érték aránya alig 20 százalék.

 „Kulcsfontosságú, hogy az elkövetkező években érdemben elő tudjuk segíteni ügyfeleink sikeres gazdálkodását, a versenyképesség és a hozzáadott érték növelését az agráriumban. A szakmaközi szervezetek kiemelt partnereink ebben. A most kezdődő Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 1500 milliárd forint jut a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésére. Talán soha nem volt szükség ennyire ezekre a forrásokra és az ehhez társuló banki finanszírozásra, hiszen ahhoz, hogy az ágazat meg tudjon birkózni a kihívásokkal, fejlesztésekre, beruházásokra van szükség” – mondta a megállapodás kapcsán Szabó Levente. Az MBH Bank egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettese szerint közös érdek, hogy erős legyen a hazai termelői kör. Az élelmiszer-gazdaság ugyanis stratégiai ágazat, amelynek - mint mondta - korszerű banki termékekre és szolgáltatásokra van szüksége.

Az együttműködéssel a felek a magyar élelmiszer-gazdaság meghatározó kérdésekre: egyebek között az éghajlatváltozásra, a fenntartható gazdálkodásra,  az importkitettségre, a munkaerőhiányra is igyekeznek válaszokat találni.  

„Közösen sokat tehetünk, hogy az ágazat a versenyben helyt állva kikerüljön a közepes jövedelmi csapdából. Ez a banki finanszírozáshoz is biztosabb alapokat jelent” – emelte ki Hollósi Dávid, az agrárium teljes termékpályáját finanszírozó bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója. Az együttműködések keretében az MBH Bank agrárpiaci kutatásokkal, tanulmányokkal és szakmai anyagokkal is támogatja az ágazat fejlődését, és előrejelzésekkel is segít eligazodni a gazdáknak a gyakran hirtelen változó piaci környezetben.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!