7p

A bank szerint a hosszútávú kilátások változatlanok, csupán eltolódtak hat hónappal. Az idei növekedési előrejelzésüket csökkentették 2,7 százalékra, jövőre 3,7 százalékot várnak.

Árokszállási Zoltán az MBH Elemzési Centrum vezetője - aki a bank előrejelzései ismertetésének szerepében itt debütált - kiemelte, hogy a korábbi előrejelzésen módosítani volt szükséges.

Árokszállási Zoltán a bank elemzési központjának vezetője szerint a kormány költségvetési hiánycélja még épp teljesíthető
Árokszállási Zoltán a bank elemzési központjának vezetője szerint a kormány költségvetési hiánycélja még épp teljesíthető
Fotó: MBH Bank

A növekedési előrejelzést bár csökkentették, ennek ellenére viszonylag erős a növekedés.

"Nagyon jó, hír a keddi GDP adat, amely szerint az első negyedévben 0,8 százalékos volt a növekedés. Ez beleillik a az előrejelzésünkbe. Az infláció is jobban alakult a vártnál, a reálbér növekedés pedig bődületes. Ennek meg kell jelennie a belső keresletben is" - érvelt. A beruházásokkal kapcsolatban kevésbé optimista, mivel igaz, hogy a csökkenő hitelkamatok segítenek a magánszférában, de a költségvetési beruházások közül sokat elhalasztottak.

Balog-Béki Márta tőkepiaci elemző szerint az EKB előbb fog kamatot vágni, mint amerikai társa
Balog-Béki Márta tőkepiaci elemző szerint az EKB előbb fog kamatot vágni, mint amerikai társa
Fotó: MBH Bank

Balog-Béki Márta tőkepiaci elemző elmondta, hogy az eurozóna jobban áll az Egyesült Államoknál az inflációs küzdelemben. Időben eltolódva van tere a kamatcsökkentésnek a tengeren túl is, de a kamatcsökkentést az Európai Központi Bank (EKB) indítja meg inkább, így megfordul a korábbi bevett sorrend.

Az EKB a májusi béradatok bevárása után meg is lépheti júniusban a 25 bázispontos lazítást. Az év elején arra számítottak még,  hogy a Fed-et követi az EKB, de a kamatvágási várakozásuk csak eltolódott. ”Nagyon sok bizonytalanság van.” Még 50 pontos vágást várnak az MNB-től, ezen túl már csak minimális enyhítések jöhetnek szóba.

Hosszú távon stabil gazdasági bővülésre számít az MBH

Az MBH Bank közleménye szerint elemzői 2,7 százalékos gazdasági növekedést prognosztizálnak a 2024-es évre, módosítva a korábbi 3,5 százalékos előrejelzésüket, míg a 2025-ös évre várt növekedés mértékét 3,7 százalékban határozták meg. Elismerték, hogy az előzetes várakozásokkal ellentétben a külső kereslet bővülése lassabb ütemben indult el, valamint a lakossági fogyasztás sem érte el a várt mértéket. Ennek ellenére a hosszú távú kilátások változatlanok, csupán eltolódtak körülbelül hat hónappal, így a hazai gazdaság pályája továbbra is pozitív - vélekedtek.

Úgy látják, hogy az év második felében előreláthatóan megindulhat a fellendülés, amelynek hajtóereje elsősorban a fogyasztás lesz a felhasználási oldalon, míg termelési oldalon az ipar, a kereskedelem és a vendéglátószektor játszanak majd meghatározó szerepet. Az elemzők előző negyedéves előrejelzéséhez képest jelentős változás, hogy az ipar fellendülése várhatóan kisebb mértékű lehet. Ennek oka elsősorban Magyarország exportpiacainak gyengélkedése, melynek következtében a nettó export gazdasági növekedéshez való hozzájárulása is visszafogottabb lehet. Eközben a kormányzati beruházások mértéke is csökkenhet, amely így alacsonyabb szinten tartja a beruházásokat.

A jegybanki célsávba csökkent az infláció

Az elemzők továbbra is fenntartják a 2024-es évre megfogalmazott inflációs várakozásukat, amelynek mértéke 4,1 százalék, míg a következő évi 3,1 százalékos helyett, 3,4 százalékos átlagos inflációt várnak. A hitelintézet elemzői szerint az idei év első hónapjaiban még folytatódott, de érdemben lassult a dezinfláció, azonban a következő hónapokban már magasabb értékekkel kell számolni.

„Míg az élelmiszerek árszínvonala esetében látható folyamatok a dezinflációt támogatják, ezzel szemben a jelenlegi forintárfolyam felfelé mutató inflációs kockázatot hordoz, feltéve, hogy nem következik be pozitív korrekció. Emellett a szolgáltatási szegmensben a visszatekintő árazási gyakorlat miatt továbbra is magas árindexet látunk, ami csak lassan csökkenhet. Az eddigieken túl, az infláció szintjére vonatkozóan további kockázatot jelenthet a közel-keleti konfliktus olajárakra gyakorolt hatása is” – emelte ki Árokszállási Zoltán.

Továbbra is a teljes foglalkoztatottság közelében a munkaerőpiac

„A munkaerőpiac feszessége a közelmúltban kissé enyhült, ugyanakkor a gazdaság a következő időszakban is a teljes foglalkoztatottság közelében maradhat” – véli Árokszállási Zoltán. A munkanélküliségi ráta 2020 nyara óta nem látott magas szinteket ért el, azonban az MBH Bank elemzői nem számolnak azzal, hogy a gazdaság várható élénkülése mellett, tartósan 4,5 százalék feletti szinten maradna.

A 2024-re vonatkozó munkanélküliségi előrejelzés szintjét 0,3 százalékponttal emelték az elemzők, így ez 4,2 százalékra emelkedett, míg a 2025-ös előrejelzést 0,2 százalékponttal magasabbra, 3,7 százalékra módosították. A reálbérek 2023 szeptembere óta ismét tapasztalható növekedést mutatnak, ez azonban egyelőre csak kis mértékben tükröződik a fogyasztásban, a következő hónapokban ugyanakkor fokozatosan javulhat a kereslet.

Egy ideig még folytatódhat a kamatcsökkentés

Az MNB az év eddigi hónapjaiban folytatta a kamatcsökkentéseket, melynek eredményeként az alapkamat a 2023 év végi 10,75 százalékról április végéig 7,75 százalékra csökkent. „A februárban végrehajtott 100 bázispontos egyszeri kamatvágásnak a dezinfláció mellett teret engedett a kockázati megítélés kedvezőbb alakulása, de ezt követően a kamatcsökkentési ciklus márciusban visszatért a korábbi 75 bázispontos ütemhez, áprilisban pedig 50 bázispontosra lassult, részben a romló kockázati megítélés következtében” – mondta Balog-Béki Márta.

Az elemző kiemelte: „A jelenlegi lassabb ütemű kamatcsökkentés egy ideig még folytatódhat, de az év második felében már csak minimális enyhítés várható az MNB részéről.” Júniusra a jelenlegi ütem mellett elérhető az MNB által korábban kommunikált 6,5-7 százalékos kamatsáv, ezt követően azonban már csak kisebb lépések várhatóak, melyekkel év végéig 6,25 százalékig csökkenhet az alapkamat. 

A következő hónapokban az infláció éves mértéke ismét fokozatosan emelkedhet, emellett az EU-val kapcsolatos politikai súrlódások, a forint árfolyamának gyengülése, a geopolitikai feszültségek és a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága is óvatos és körültekintő monetáris politikát indokolnak.

A bank a korábban vártnál gyengébb forintot jelez előre

Tavaly év végén a 383,39 forintot adtunk egy euróért, a bank szerint ez idén év végére az árfolyam kissé javul és eléri a 382,50 értéket, illetve jövő év végére még erősebb, 380 lesz. A bank korábban optimistább volt, de módosította korábbi prognózisát, "mivel annak kiadásakor arra lehetett számítani, hogy az export növekedése túlszárnyalja az importét az ide év során, azonban a a gyenge külső konjunktúra hatására vélhetően alacsonyabb mértékű lesz az export bővülése, mint a fogyasztás fellendülése okozta importnövekedés. Emellett kockázatok merültek fel az uniós források feloldásával kapcsolatban is. Az elemzők úgy vélik, hogy az év végére a forint az előzőleg várt 372,5 helyett, csupán 382,5-es szintig erősödhet, míg az év átlagában 385,6 lehet az euróval szemben."

A kormányzati hiánycél tartható, részben a beruházások elhalasztása miatt

A kormány a közelmúltban megemelte hiánycélját, amely a GDP arányában a korábbi 2,9 százalékról 4,5 százalékra nőtt. A hiánycél tartása érdekében, a közelmúltban beruházások elhalasztásáról született döntés, összesen 675 milliárd forint értékben, amely meghaladja az idei évre várható GDP 0,8 százalékát. Az elemzők a jelenlegi 2024-es gazdasági növekedési előrejelzés mellett – amennyiben a jelzett halasztás teljes mértékben megvalósul és az elhalasztott beruházások csak a következő évi költségvetést terhelik eredményesség szempontjából –, elérhetőnek tartják a kormány új költségvetési hiánycélját 2024-re.

 

 

 

 

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!