2p

Februárban 10 ezer fővel csökkent tovább a regisztrált álláskeresők száma - jelentette be Czomba Sándor.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai alapján több mint három évtizedes rekord dőlt meg a februári hónapok tekintetétben, ugyanis még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma, mint 2024 februárjában. Az év második hónapjában a regiszterben mindösszesen 235,4 ezer fő szerepelt, ami közel 10 ezer fővel kevesebb az előző év azonos időszakának adatához képest, azaz éves alapon 4 százalékkal csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma.

Czomba Sándor újabb rekordokról számol be. Fotó: MTI/Krizsán Csaba
Czomba Sándor újabb rekordokról számol be. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

 

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kiemelte: Magyarországon, aki tud és akar dolgozni, az el is tud helyezkedni, ráadásul ezért egyre magasabb bért kap. 2010 februárjában a regisztrált álláskeresők száma 659 ezer főt ért el, számuk a Gyurcsány-korszakhoz képest tehát több mint 420 ezerrel csökkent.

Az infláció sikeres visszaszorítását követően a kormány célja a gazdasági növekedés helyreállítása, a dinamikus 4 százalék körüli GDP bővülés elérése. Ennek érdekében helyre kell állítani a fogyasztást, 25 százalék felett kell tartani a beruházások arányát és elsősorban a 300 ezerre tehető hazai munkaerőtartalék mozgósításával tovább kell növelni a munkaerőpiaci aktivitást. Ez utóbbit fogja segíteni a GINOP Plusz program 460 milliárd forintos forrása is.

Más is van a kormány tarsolyában

Emellett a kormány további célzott intézkedésekkel segíti az álláskeresők számának csökkentését, ezzel párhuzamosan pedig az aktivitás és a foglalkoztatottság emelkedését. Ennek érdekében a szállítmányozási és személyszállítási területen tapasztalható sofőrhiány enyhítését célzó gépjárművezetői képzési programra mától lehet pályázni. Az 1,7 milliárd forintnyi hazai forrásból megvalósuló programban több mint ezren szerezhetnek C, C+E és D típusú jogosítványt, valamint GKI igazolványt. A program nem csak a jogosítvány megszerzését segíti, hanem az elhelyezkedést is, a lebonyolító OFA Nonprofit Kft. szakemberei végigkísérik a támogatottakat nem csak a képzés, de az azt követő munkavállalás során is. A részletes információk már elérhetők az OFA Nonprofit Kft. honlapján.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!