2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem elég, hogy a kakaó ára kilőtt, a csokoládé másik alapanyaga, a cukor is jelentősen megdrágult.

Extrém árraliba kezdett a kakaó a New York-i tőzsdén. Áprilisban az egy évvel azelőtti négyszeresén, tonnánként tizenegyezer dolláros csúcsot ért el a jegyzésár, majd ismét hétezer közelébe zuhant. A folytatásban kakaóhiány és további drágulás is jöhet - írja laptársunk, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Privátbankár.

A prognózis tartósan nagy árat valószínűsít a folytatásban, mert a kereslet - főleg Ázsiában - tovább nő. Az Európai Csokoládé-, Keksz- és Édességipari Szövetség (Caobisco) jelentése szerint a világ kakaóbab-termelői az utóbbi öt évben már nem is tudták kiszolgálni a globális keresletet. A következő években pedig még nagyobb hiány fenyeget, ami további drágulást generálhat.

Ráadásul eközben a csokoládé másik alapanyaga, a cukor is rendületlenül drágul. Bár az európai szövetség a 2023-2024-es cukortermelést rekordközelire, 178,4 millió tonnára becsüli, az ennél nagyobb ütemben bővülő globális fogyasztással az édesítőszer ára is tovább nő. De vajon meddig, hiszen a fehér cukor tonnánkénti ára az EU-ban pár hónap alatt szintén csaknem duplájára, 80 százalékkal emelkedett? - teszi fel a kérdést a Privátbankár cikkének szerzője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!