Extrém árraliba kezdett a kakaó a New York-i tőzsdén. Áprilisban az egy évvel azelőtti négyszeresén, tonnánként tizenegyezer dolláros csúcsot ért el a jegyzésár, majd ismét hétezer közelébe zuhant. A folytatásban kakaóhiány és további drágulás is jöhet - írja laptársunk, a szintén a Klasszis Médiához tartozó Privátbankár.
A prognózis tartósan nagy árat valószínűsít a folytatásban, mert a kereslet - főleg Ázsiában - tovább nő. Az Európai Csokoládé-, Keksz- és Édességipari Szövetség (Caobisco) jelentése szerint a világ kakaóbab-termelői az utóbbi öt évben már nem is tudták kiszolgálni a globális keresletet. A következő években pedig még nagyobb hiány fenyeget, ami további drágulást generálhat.
Ráadásul eközben a csokoládé másik alapanyaga, a cukor is rendületlenül drágul. Bár az európai szövetség a 2023-2024-es cukortermelést rekordközelire, 178,4 millió tonnára becsüli, az ennél nagyobb ütemben bővülő globális fogyasztással az édesítőszer ára is tovább nő. De vajon meddig, hiszen a fehér cukor tonnánkénti ára az EU-ban pár hónap alatt szintén csaknem duplájára, 80 százalékkal emelkedett? - teszi fel a kérdést a Privátbankár cikkének szerzője.