3p

Miből lesz pénz a választási osztogatásra?
Mit okoz az árrésstop?
Mit kellene tenni a költségvetéssel?

Online Klasszis Klub élőben Békesi Lászlóval!
Vegyen részt és kérdezze Ön is a korábbi pénzügyminisztert!

2025. június 11. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csökkenés történt. 

Csökkent az élelmiszertermékek világpiaci árának referenciaértéke májusban az előző hónaphoz képest a gabonafélék, a növényi olajok és a cukor árának az esése miatt az ENSZ római székhelyű Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapjára pénteken fölkerült adatok szerint.

A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó árindexe 127,7 pont lett májusban, 1 ponttal (0,8 százalékkal) alacsonyabb az áprilisinál, de még így is 7,2 ponttal (6 százalékkal) magasabb a tavaly májusi szintnél. A FAO élelmiszerár-indexe kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonatermények, húsfélék, tejtermékek és a cukor – nemzetközi piaci árát veszi figyelembe. A mutató tavalyi átlaga 122 pont volt, 2,1 százalékkal alacsonyabb a 2023. évinél. A FAO gabonaárindexe 2 ponttal (1,8 százalékkal) 109 pontra süllyedt, és 9,7 ponttal (8,2 százalékkal) volt alacsonyabb a 2024. májusi szintjénél. A csökkenést segítette a kukorica árának esése a piacon kialakult szoros versenynek, valamint a zajló argentin és a brazil betakarítások miatti növekvő szezonális elérhetőségnek köszönhetően. Az idei évre vonatkozó rekordméretű amerikai kukoricatermésre vonatkozó várakozások is hozzájárultak az árnyomáshoz. A növényi olajár-index 5,8 ponttal (3,7 százalékkal) 152,2 pontra süllyedt májusban, de még mindig 19,1 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A múlt hónapban különösen a pálma-, repce-, szója- és napraforgóolaj ára csökkent. A cukorár-index 109,4 pontot tett ki májusban, ami 2,9 ponttal (2,6 százalékkal) alacsonyabb az áprilisinál, és ezzel már a harmadik egymást követő hónapban jegyeztek föl havi szintű csökkenést. A májusi cukorár-index 7,7 ponttal (6,6 százalékkal) alacsonyabb a 2024. májusi szintnél. A csökkenést a cukor iránti gyengébb globális kereslet okozta, amit a bizonytalan globális gazdasági kilátások váltottak ki.

A FAO húsár-indexe májusban 124,6 pont lett, 1,6 ponttal (1,3 százalékkal) magasabb az áprilisinál, és 7,9 ponttal (6,8 százalékkal) magasabb az egy évvel korábbinál. Az emelkedést a szarvasmarha-, juh- és sertéshús magasabb nemzetközi árai okozták, ami bőven ellensúlyozta a baromfihús árcsökkenését. A tejtermékár-index májusban 153,5 pontot tett ki, ami 1,3 ponttal (0,8 százalékkal) magasabb az áprilisinál, és 27,2 ponttal (21,5 százalékkal) magasabb a tavaly májusinál. A nemzetközi vajárak magas szinten maradtak, amit az ázsiai és közel-keleti erős kereslet, valamint az ausztráliai tejkínálat szűkülése tartott fenn. Az Európai Unióból származó vaj iránti kereslet mérséklődése azonban korlátozta a további áremelkedést. A sajtárak a második egymást követő hónapban emelkedtek májusban havi szinten. (MTI) 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!