A KSH most közzétett adatai szerint összesen tíz termék, illetve termékkör drágult egy év alatt, októberben a kormány által zsinórmértékként meghúzott 40 százaléknál jobban:
- a tojás 87,9
- a kenyér 81,4,
- a tejtermékek 75,4,
- a sajt 74,7,
- a vaj és vajkrém 71,6,
- a száraztészta 58,6,
- a margarin 58,
- a péksütemények 54,7
- az édesipari lisztesáruk 53,4
- állateledelek 46,9 százalékkal.
Ám, mint azt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter előrejelezte, csak azokra a termékekre, kerülhet ársapka, amelyek itthon is előállíthatók. Más kérdés, hogy hiába felel meg e kritériumnak egy ominózus termék, például a tejtermékekből (tejszínből, tejfölből, joghurtból, vajból, sajtból) nem készül a kereslet maradéktalan kielégítéséhez szükséges mennyiség. Szemben a nyerstejjel és a tejsavóval, mert abból Magyarország még nettó exportőr is.
Ha viszont ársapka kerül olyan termékekre, amelyekből nincs elegendő hazai kínálat, akkor hiány alakulhat ki, hiszen a kereskedők nem lesznek érdekeltek abban, hogy a többletkereslet kielégítéséhez szüksége mennyiséget külföldről szerezzék be.