3p

Az egészségesebb életmód érdekében sokan száműzik a hagyományos cukrot a konyhából és helyette olyan cukorhelyettesítőkhöz fordulnak mint az agavé vagy méz. A Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi magazin szakértőkkel nézett utána, hogy melyik édesítőszerrel járhatnak jobban a diétázók.

A mézet, a juharszirupot és az agávét gyakran reklámozzák úgy mint a természetes, egészségesebb helyettesítői a hagyományos cukornak. Azonban ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy egészségesebbek is lennének - írja a mértékadó Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi magazin. 

Cukor? Vagy inkább a riválisok? Fotó: Depositphotos
Cukor? Vagy inkább a riválisok? Fotó: Depositphotos
A lap szakértői annak jártak utána, mire számíthat valaki, ha ezeket a cukorhelyettesítőket kezdi el használni.

Kevesebb mint 40 gramm naponta

Wesley McWhorter, dietetikus, a houstoni Suvida Healthcare életmód-gyógyászati igazgatója szerint ezek ugyanúgy cukrok, csak folyékony formában. A méz, a juharszirup és az agávé valamivel több kalória is van bennük mint a kristálycukorban amely 16 kalóriát és 4 gramm cukrot tartalmaz teáskanálanként. Tehát, mint minden hozzáadott cukrot - azokat a típusokat, amelyeket az élelmiszerekhez adnak hozzá -, ezek bevitelét is minimalizálni kell. A The American Heart Association, azaz az Amerikai Szívgyógyászok Szövetsége ajánlása szerint a nőknek naponta legfeljebb 25 gramm, a férfiak pedig legfeljebb 36 gramm hozzáadott cukrot kellene fogyasztaniuk.

A szakértő szerint az olyan cukorhelyettesítők mint a méz és a juharszirup tartalmaznak tápanyagokat, míg a fehér cukor szinte egyáltalán nem. Azonban ezekből jóval többet kellene fogyasztani, hogy valódi tápanyagot szerezne valaki belőlük.

Erre jók a helyettesítők

A mézben 21 kalória és 5 gramm cukor van teáskanálanként, emellett antioxidánsokat is tartalmaz, azonban ezeknek a vegyületeknek a mennyisége és fajtái a méz fajtájától függően eltérőek. Jótékony hatása, hogy csillapíthatja a köhögést és más felső légúti tüneteket a BMJ Evidence-Based Medicine című folyóiratban közzétett tanulmány, amely 14 korábbi kutatást tekintett át. Emellett gyümölcsös vagy virágos íze kiegészíti a pékárukat, édesebb is a cukornál, ezért kevesebbet kell használni belőle.

A juharszirup ezzel szemben kevesebb, 17 kalóriát és 4 gramm cukrot tartalmaz teáskanálanként. A juharszirupnak is vannak jótékony hatásai, de fontos, hogy tiszta juharszirupot érdemes használni, az úgynevezett palacsintaszirup lényegében ízesített kukorica- vagy magas fruktóztartalmú kukoricaszirup, és nem tartalmaz antioxidánsokat.

A mézhez hasonlóan az agavéban is 21 kalória és 5 gramm cukor van teáskanálanként, azonban alacsony a glikémiás indexe (alacsonyabb, mint a cukoré, a mézé vagy a juharszirupé). Ez azt jelenti, hogy kevésbé befolyásolja a vércukorszintet. McWhorter szerint azonban emellett magas a fruktóztartalma, a túlzott fruktózbevitelt pedig májproblémákkal, például fokozott zsírraktározással és inzulinrezisztenciával hozták összefüggésbe. Lassíthatja a fruktóz felszívódását, ha agávéval édesített ételeket például teljes kiőrlésű gabonafélékkel vagy diófélékkel fogyasztanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!