Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) legfrissebb adatai szerint novemberben a világ élelmiszerárai 2023 áprilisa óta nem látott magasságba emelkedtek. A nemzetközi élelmiszer-nyersanyagárak irányadó árindexe havi szinten 0,5 százalékkal nőtt, elérve a 127,5 pontot. Ez az érték 5,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát, de még mindig 20,4 százalékkal alacsonyabb a 2022 márciusában mért 160,2 pontos történelmi csúcsnál.
Az élelmiszerár-index összetevői
A FAO élelmiszerár-indexe öt alapvető élelmiszer-alapanyag – növényi olajok, gabonák, húsok, tejtermékek és cukor – nemzetközi árain alapul.
- Gabonaárak: Novemberben a gabonaárindex 111,4 pontot ért el, ami 2,7 százalékos havi csökkenést jelent, és 8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A kukorica ára stabil maradt, miközben a rizs, búza és árpa világpiaci árai mérséklődtek.
- Növényi olajok: A növényiolaj-árindex 7,5 százalékkal, 164,1 pontra emelkedett, 2022 júliusa óta nem volt ilyen magas. A növekedést a pálma-, repce-, szója- és napraforgóolaj árának erősödése okozta.
- Tejtermékek: A tejtermékek ára 0,6 százalékkal nőtt novemberben, 139,9 pontra. A tejpor jelentős drágulása mellett a vaj ára immár 14 hónapja folyamatosan emelkedik, élénk keresletet mutatva.
- Húsok: A húsárindex 0,8 százalékos havi csökkenéssel 118,1 ponton állt, de még így is 5,9 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor. A juh-, sertés- és baromfihús árai mérséklődtek, miközben a marhahús ára változatlan maradt.
- Cukor: A cukorárindex 2,4 százalékkal csökkent, 126,4 pontra, ami 21,7 százalékkal alacsonyabb az előző év novemberi értékénél.
Tavaly az élelmiszerárak egyébként összességében átlagosan 13,7 százalékkal csökkentek, ellensúlyozva a 2022-es 14,3 százalékos emelkedést. A FAO adatai azt mutatják, hogy az élelmiszerárak továbbra is jelentős ingadozást mutatnak, különösen a globális piaci kereslet és kínálat függvényében.