3p

Jelentős ellenőrzést tartottak.

Élőhal-kereskedőket, forraltbor-árusokat, őstermelőket, vad- és halfeldogozókat, valamint nagyüzemi és kézműves söröket is ellenőriztek az elmúlt hetekben az élelmiszerlánc-biztonsági felügyelők. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), valamint a kormány- és járási hivatalok szakemberi által végzett téli szezonális ellenőrzés újabb célterületeinek összesítése, egy-egy kirívó esettől eltekintve, pozitív tapasztalatokat hozott.

A Nébih ellenőrei az elmúlt időszakban 5 vármegyében tartottak egy-egy vadfeldolgozó létesítményben átfogó ellenőrzést. Négy esetben sem higiéniai, sem dokumentációs hiányosságokat nem tártak fel, az érintett egységek a jogszabályoknak megfelelően üzemeltek.

Egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei üzem működését azonban a feltárt súlyos, élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő jogsértések miatt azonnali hatállyal felfüggesztették. Több mint 3 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból a szakemberek – írták.

Halfeldolgozók és halkereskedők

A halfeldolgozás is helyet kapott a szezonális ellenőrzéseken. A Nébih 5 halászati terméket előállító üzemben végzett teljes körű ellenőrzést.

A szakemberek többek között vizsgálták az alapanyagok (élő vagy feldolgozatlan hal) származási adatait, a nyomonkövethetőséget, de értékelték az üzemek higiéniai állapotát és a HACCP kritikus pontjainak felügyeletét is. Két üzemben fordultak elő kisebb, azonnal pótolható, elsősorban dokumentációs hiányosságok.

Az elmúlt hetekben 17 vármegyében összesen 40 élőhal-árusító egységet ellenőriztek a járási hivatalok szakemberei.

A forgalmazóhelyek között egyaránt szerepeltek hiper- és szupermarketek, szaküzletek, piacok és ideiglenes árusítók. Az ellenőrzéseken a hatóság elsősorban az állatvédelmi előírások betartását vizsgálta.

A halak tartása, a kábítás módja, a medencék állapota, a víz minősége és a nyilvántartások vezetése megfelelt a jogszabályoknak. Sérült hal nem volt, a tartási sűrűség megfelelő volt, és hiányosságot vagy jogsértést nem találtak, így további intézkedésre nem volt szükség.

Hogy vizsgáztak a halkereskedők?
Hogy vizsgáztak a halkereskedők?
Fotó: DepositPhotos.com

Karácsonyi vásárok

A borászati felügyelők jégpályák mellett, valamint karácsonyi vásárokon forgalmazott forralt borokat, karácsonyi puncsokat és egyéb alkoholtartalmú italokat ellenőriztek. Országszerte 13 vármegyében, összesen 36 létesítményben jártak.

Az ellenőrzött egységek higiéniai állapota megfelelt a jogszabályi előírásoknak, mindössze 2 esetben állapított meg a hatóság higiéniai hiányosságot.

Pozitív tapasztalat, hogy a kiszolgáló személyzet mindenhol rendelkezett a kötelező egészségügyi alkalmasságot igazoló dokumentummal. Az ellenőrzött 43 alkoholos italtétel nyomonkövethető volt, a termékeken végzett laboratóriumi vizsgálatok még folyamatban vannak.

A Nébih felügyelői a „sör” vagy „ízesített sör” kategóriába tartozó kockázatelemzéssel, előzetes hibakereséssel kiválasztott 3 nagyüzemi és 12 kisüzemi sört vizsgálták meg. A laboratóriumi és érzékszervi vizsgálatok mellett minden mintázott tétel esetében ellenőrizték a gyártmánylapokat, jelöléseket és a nyomonkövethetőséget is.

Végül 12 esetben (3 nagyüzemi, 9 kisüzemi sör esetében) kisebb jelölési hibát állapítottak meg, a címkék javítása folyamatban van. Egy termék esetében nem engedélyezett tartósítószerek használata miatt az érintett sör forgalomból történő kivonását kezdeményezték.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!