2p

Az EP-képviselő szerint végre itt a fordulat az EU-s pénzek tekintetében, ugyanis úgy tűnik, a FIDESZ végre kompromisszumkésznek mutatkozik.

"Bennfentes forrásaim szerint ugyanis a Fidesz-kormány eddig megismert akadékoskodó hozzáállása az elmúlt hetekben élesen megváltozott és korábban érzékeny ügyekben is (mint például a vagyonkezelő alapítványok kérdése) kompromisszumkésznek mutatta magát" - jelenti ki Ujhelyi István az Index-nek írt cikkében.

Ez pedig végre érdemi teljesítésekhez és az uniós források tényleges feloldásához vezetnek – állítják a politikus brüsszeli kapcsolatai.

Felhívja a figyelmet azonban arra, hogy Orbánék így sem számolatlanul és kontroll nélkül kaphatják majd meg az uniós pénzeket. Leegyszerűsítve: minden benyújtott számlát külön ellenőriznek majd és bármilyen jövőbeni probléma esetén – ha a meghozott reformok nem működnek például – azonnal újra szankcionálhatják a kifizetéseket. 

Egyesek szerint a lengyel választások eredménye késztette újratervezésre a fideszes vezetést, de sokkal valószínűbb, hogy a gazdaság egyre romló teljesítménye, a kassza teljes kiüresedése vette rá Orbánékat arra, hogy feladják eleve értelmetlen „szabadságharcukat”.

Politikai szemtanúként úgy tudom: a magyar fél hozzáállásában bekövetkezett változás eredményeként az igazságügyi reformot a következő hetekben az Európai Bizottság hivatalosan is teljesítettnek fogja kimondani, ezzel pedig nagyjából 13 milliárd eurónyi összeg válik elérhetővé. Fontos, hogy ez nem jelenti a teljes összeg azonnali kiutalását, ez ugyanis a támogatási időszak keretösszege, ugyanakkor az éves részleteket – ezek pontos mértéke még bizonytalan – a bizottsági döntés után már valóban lehívhatjuk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!