<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Már nincs olyan ágazat, ahol ne lenne majdnem mindenható a NER. A DIGI és Vodafone kormányzati segítséggel történt lenyeléséről és a gátlástalan nyomulásról írt egyik olvasónk.  

Aranyélet című rovatunkban vasárnap esténként olvasói leveleket adunk közre. Jóról is, rosszról is. Szerkesztőségünk a levelek tartalmával nem feltétlenül ért egyet, azokat jogunkban áll megszerkeszteni, miközben a stílusuktól és a tartalmuktól függően nem vagyunk kötelesek mindegyiket közölni. Várjuk írásaikat az  e-mail-címre!

Nagyobb az étvágya, mint valaha. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Nagyobb az étvágya, mint valaha. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

"Tisztelt Aranyélet!

Manapság az ember fel sem kapja a fejét, amikor valamelyik NER lovag, Fidesz közeli oligarcha közpénzből vagy „baráti hitelből” akár szállodaláncot, gránitbányát, ásványvízpalackozó üzemet, netán multinacionális távközlési vállalatot vásárol meg. 

A lopás (közpénzből vásárolt vagyon) csak egy dolog. Ugye, Lánczi Andrástól tudjuk: "Amit korrupciónak neveznek, az gyakorlatilag a Fidesz legfőbb politikája." Már önmagában ez súlyos dolog, hiszen ezekből a pénzekből nem magánvagyonokat kellene gyarapítani, hanem Magyarországot „építeni, szépíteni”, enyhíteni a társadalmi különbségeket, növelni a szociális biztonságot, kiszámíthatóbb jövőt építeni. 

Sokan a NER körében magukat „komoly vállalkozóknak” tekintik. Ugye, van közöttük olyan is aki, saját állítása szerint: „Okosabb Zuckerbergnél”.

Igen, talán ők el is hiszik magukról, hogy a Vivien ásványvíz palackozó üzem helyett Coca-Cola szintű céget irányítanak (mert érdekes módon megnyerték a MÁV közbeszerzést a teljes ásványvíz beszerzésére vonatkozóan). Tán még azt is elhiszik, hogy egykor majd a 2Rule komoly kihívója lesz az Adidasnak. Netán a 4iG felvásárolja a Google-t, a Microsoftot, az Amazont és a Facebookot, mindezeket persze együtt Eximbank hitelből, és erre simán rábólint a GVH, hiszen majd Orbán nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítteti az ügyletet. 

Az egy dolog, hogy az érdekeltek – minden realitást mellőzve – elhiszik, el akarják hinni magukról, hogy az állam csecsén csüngve mekkora über nagy vállalkozók…A rosszabb ennél, hogy milliók nem veszik észre a mai napig: attól, hogy valami „magyar” kézbe kerül („nem viszik ki a profitot, legalább itt marad”) nem biztos, hogy jó az országnak és egyáltalán saját maguknak. 

Sajnos még az sem igaz, hogy amennyiben a NER kezébe (tehát magánkézbe, nem a nemzeti vagyont gyarapítja) kerül egy külföldi multi akkor a profit itt marad Magyarországon. Mert nem marad itt.

A valóság az, hogy amint a NER kezébe került a DigiTV, a Vodafone az adófizetők számára kontraproduktív: rosszabb szolgáltatást fognak kapni, az indokoltnál drágábban. Aki nem hiszi, nézze meg a saját számláját: mennyit emelkedett a DigiTV szolgáltatási díja és mennyivel fognak hamarosan többet fizetni a Vodafone számára. 

Miért? 
Mert ahelyett, hogy a magyar állam monopólium ellenes törvényeket hozna, növelve és ösztönözve a piaci versenyt, egyenesen az ellentétét teszi: magán-monopóliumokat hoz létre gyakorlatilag iparágakat, gazdasági ágazatokat nulláz le, megszüntetve a természetes piaci versenyt. A piaci verseny megszűnésének egyenes következménye a szolgáltatási színvonal csökkenése és a drágulás. Mindez együtt. Mert oly’ mindegy a Ner1 cégnek, hogy az elégedetlen ügyfél átmegy majd a Ner2 céghez vagy sem. 

Tökéletesen mindegy nekik, ugyanis mindenki egy helyre fog csengetni: a Mészáros & Mészáros Magyarország Bt.-nek, amivé süllyesztette a Fidesz gazdaságpolitikája az országunkat. Tehát Kedves Fidesz szavazó: saját magad ellensége vagy: nem csak rosszabb szolgáltatást fogsz kapni, hanem sokkal drágábbat is. Nem hiszed? Nézd meg a saját számládat! 

Fazekas Barnabás, Budapest"